Aplikace Ulož.to odstraněna z Google Play

Aplikace Ulož.to odstraněna z obchodu Google Play

Aplikace Ulož.to, tedy služby pro online ukládání a sdílení obsahu, byla odstraněna z obchodu Google Play. Podnět tomuto kroku Googlu dala česká společnost Weemazz, jenž nositelům práv zajišťuje monitoring datových úložišť s cílem vyhledávat nelegálně sdílených obsah.

Weemazz o smazání požádala na základě stížností svých klientů, a to konkrétně komerčních televizních stanic. Weemazz zastupuje například Primu, Novu, HBO Europe, Českou televizi či Seznam. Firma podle svých slov každý den úložištím nahlásí tisíce autorsky chráněných děl. .

Ředitel FTV Prima

“Google tímto krokem potvrdil, že aplikace Ulož.to v masivním měřítku porušuje práva autorů. Pevně věříme, že nám v ochraně autorských práv začnou konečně pomáhat i čeští zákonodárci, soudy a další instituce, protože účinná ochrana proti pirátství je nutnou podmínkou dalších investic do zkvalitňování filmové a televizní nabídky,” sdělil ředitel FTV Prima Marek Singer. Podobně reagovala i TV Nova.

Google vyhověl Weemazzu

“Společnost Google vyhověla naší žádosti o smazání aplikace společnosti Ulož.to, která uživatelům zpřístupňuje velké množství nelegálně sdíleného obsahu, například filmy, seriály, hudbu, knihy nebo divadelní hry. Google tak na základě vlastní kontroly naše zjištění potvrdil a aplikaci z Google Store odstranil,” říká šéf Weemazzu Radim Horák.

“Situace se za poslední roky bohužel nezlepšila, každý den nahlašujeme jménem svých klientů Ulož.to tisíce odkazů na jejich nelegálně sdílený obsah. Jen za měsíc leden jsme takto nechali odstranit z Ulož.to nelegálně sdílený obsah na více než 100 000 odkazech. Přesto Ulož.to dosud nepřijalo žádné opatření, aby nelegálnímu sdílení jakkoliv zabránilo nebo alespoň lépe informovalo své uživatele o nelegálnosti jejich aktivit. I proto jsme nyní stále častěji svědky trestního stíhání uživatelů za porušování autorských práv a náhrad škod ve výši milionů korun,” doplňuje Radim Horák.

Zase až tak nic se neděje

Skutečnost, že aplikace Ulož.to byla odstraněna z obchodu Google Play, však ve výsledku situaci zase až tak moc neřeší. Nadále je totiž dostupná v obchodech Apple App Store, Huawei App Gallery a koneckonců uživatelé Androidu si ji mohou nadále nainstalovat tzv. bokem z APK archivu. Služba samozřejmě běží i na webu, tudíž ten kdo ji využívat chce, tak si stejně cestu jednoduše najde.

AN
Zdroje a obrázky: weemazz, uloz.to; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Aplikace Ulož.to odstraněna z obchodu Google Play“

  1. […] Aplikace Ulož.to odstraněna z obchodu Google Play […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..