Statistika StatCounter 05/22

Chrome, Android, Google, Facebook – Statistika StatCounter 05/22

Statistika StatCounter za měsíc květen 2022. Dnes si uděláme takový základní průřez přes procentuální podíly prohlížečů, operačních systémů, vyhledávačů a sociálních sítí, a to bez rozlišování platforem. Tudíž se bude jednat o celkovou statistiku všech zařízení – počítačů, smartphonů, tabletů i konzolí. Statistika StatCounter se na AzaNoviny navrací po roce, jelikož jsme ukončili náš II. kanál, kam jsme tyto statistiky loni přesunuli. Dnes tedy začínáme celkovými a obecnými statistikami, v příštích článcích se budeme věnovat jednotlivým konkrétním segmentům či platformám.

Prohlížeče

Začneme u prohlížečů, a jak bývá dobrým a již zaběhnutým zvykem, podíváme se, nejen v tomto segmentu, jak se liší či neliší světové statistiky od těch českých. Co se týče prohlížečů, pak první dvě místa jak celosvětově tak v České republice jsou stejná, dominuje prohlížeč Googlu Chrome následován Safari. Opakujeme, že se jedná o všechna zařízení, tedy od PC přes mobily a tablety až po konzole. I když u druhého Safari určitý rozdíl mezi světem a ČR existuje, neboť v prvním případě zaujímá 19 procentní podíl, v našich lukách a hájích má pouze necelých 12 %. Rozdíl v pořadí už je na třetím a čtvrtém místě, celosvětově je třetí Edge, u nás ovšem zaujímá 3. místo oblíbený Firefox. Oproti světu jsou u nás oba prohlížeče také dvakrát více používanější.

Prohlížeče Svět květen 2022
Prohlížeče Svět květen 2022
Prohlížeče ČR květen 2022
Prohlížeče ČR květen 2022

Operační systémy

V operačních systémech je patrný rozdíl mezi Českem a světem už od nejvyšších příček. Celosvětově je nejpoužívanějším operačním systémem Android následován systémem od Microsoftu Windows, pak v naší české kotlině je tomu právě naopak. Třetí příčka je jak u nás tak ve světě stejná – iOS, rozdíl je ovšem opět v procentuálním vyjádření, kdy ve světě je značně používanější, neboť dosahuje podílu přes 17,5 %, v České republice je to procent jen 11.

Operační systémy Svět květen 2022
Operační systémy Svět květen 2022
Operační systémy ČR květen 2022
Operační systémy ČR květen 2022

Vyhledávače

V tomto segmentu rozdíl mezi světem a Českem být logicky musí už v základu, neboť patříme mezi jednu z mála zemí, kde se zdatně drží národní vyhledávač. Samozřejmě hovoříme o vyhledávači Seznam, který si na českém vyhledávacím rybníčku drží druhou pozici s 13 procentním podílem, za dominující jedničkou Google, který dosahuje více jak 82 %. Za touto dvojicí následují Bing, Yahoo a DuckDuckGo. Ve světě je tomu samozřejmě naprosto jinak, tam si Google drží podíl až dokonce přes 92 %. Poté dlouho předlouho nic, Bing na druhé pozici má pouze tři procenta. Dalšími v pořadí jsou jednoprocentní Yahoo a Yandex.

Statistika StatCounter - Vyhledávače Svět květen 2022
Vyhledávače Svět květen 2022
Statistika StatCounter - Vyhledávače ČR květen 2022
Vyhledávače ČR květen 2022

Sociální sítě

Na poli sociálních sítí nikoho nepřekvapí jasná dominance Facebooku, jak celosvětová tak i konkrétně v České republice. Další pořadí je ale už rozdílné mezi světem a ČR, neboť v našich končinách velmi oblíbený Pinterest se umíštťuje na druhém místě, před Twitterem, Instagramem a YouTube. Celosvětově je druhý Twitter, Pinterest zaujímá až bronzovou pozici, velmi těsně před Instagramem a YouTube.

Sociální sítě Svět květen 2022
Sociální sítě Svět květen 2022
Sociální sítě ČR květen 2022
Sociální sítě ČR květen 2022

V příštích dílech se bude Statistika StatCounter věnovat již konkrétním oblastem, ať už půjde o jednotlivá zařízení či jejich vzájemné srovnávání, anebo nejrůznější kouty světa. Frekvence Statistik StatCounter bude měsíční. Statistika nuda je, má však cenné údaje. A nebudou to na AzaNovinách jediné statistiky, neboť tomu tak nebylo ani na našem II. kanále. Tak se těšte na přísun pořádných dávek statistických dat. My statistiky milujeme.

AN
Zdroje a obrázky: statcounter

Komentáře

2 komentáře: „Chrome, Android, Google, Facebook – Statistika StatCounter 05/22“

  1. […] Chrome, Android, Google, Facebook – Statistika StatCounter 05/22 […]

  2. […] Chrome, Android, Google, Facebook – Statistika StatCounter 05/22 […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..