Melodies music stream

Melodies – Švédská hudební streamovací služba. Konkurent pro Spotify?

Melodies je nově se rozjíždějící hudební streamovací služba a stejně jako Spotify je ze Švédska. Pro rozjezd si ovšem vybrala Českou republiku a Slovensko. Streamovací platforma je založená na seznamech skladeb, které pro posluchače vytváří tým odborníků, nikoliv nějaký algoritmus. Aplikace je dostupná pro systémy Android a iOS. Přijde vás na 79 korun.

Ano, hned na začátek si řekněme, že Melodies je čistě placenou službou, neexistuje žádná free verze. Neobsahuje tedy vůbec žádnou reklamu a po bezplatných 7 dnech zkušební verze zaplatíte v České republice 79 Kč měsíčně, na Slovensku 2,99 €.

Kurátoři

Hudba na platformě Melodies je založena na playlistech sestavovaných odborníky z celého světa. Pečlivě vybraní kurátoři playlistů jsou jako brilantní barmani, mixologové, mistři kuchaři, odborní knihovníci, dokonalí průvodci, baviči, osobní trenéři, dobří prodejci v obchodě s nahrávkami, ti dobří přátelé s výjimečným hudebním vkusem. V podstatě jsou to lidé co o hudbě opravdu něco vědí!

Matěj Ruppert

Zpěvák, příležitostný herec a soul showman vydal s kapelou Monkey Business 10 alb. Dvakrát získal cenu Anděl v kategorie nejlepší zpěvák a stal se i skokanem roku v anketě Český Slavík.

Matěj Ruppert - kurátor Melodies
Matěj Ruppert – kurátor Melodies
Nils


Vedoucí obsahu ve společnosti Melodies. DJ, producent, umělec a především hudebník, který dohlíží na veškerou hudbu v rodině Melodies.

Jesper


Master of Music a generální ředitel Melodies, který je kurátorem klasických hudebních drahokamů a funky riffů.

Chloe


Umělkyně a ftontgirl indie kapely Humble Hearts. Chloe doslova vysává z hudebních žebříčků a back katalogů ty nejvzácnější drahokamy, které nejen jí dodávají jiskru a radost do života.

Mezi místní kurátory, krom Matěje Rupperta, patří též Miss Praha či Anna

Výběr dle žánrů, nálady, období etc.

Lidé si mohou vybrat své hudební playlisty podle žánru, nálady, období a aktivity. Výběr se neomezuje pouze na rock a pop, takže tu nechybí ani jazz či klasická hudba.

Proč si Švédové vybrali Česko a Slovensko?

Podle Jesper Gawell, CEO a spoluzakladatele Melodies, jsou Češi otevření novým inovacím, takže věří, že by mohli poskytnout způsob, jak si užít hudbu lepším a jednodušším způsobem a proto si vybral pro start nové aplikace právě český a slovenský trh. „Myslíme si, že tento skvělý start v České republice a na Slovensku povede na nové trhy a přiblíží lidi ke sdílení skvělého hudebního zážitku,“ doplnil Gawell.

Aplikaci Melodies můžete stahovat zde

Již známí konkurenti

Spotify

Spotify je služba nabízející streamování či podcasting hudby od vybraných vydavatelství jako jsou Sony, EMI, Warner Music Group, Universal a další. Původně vznikla ve Švédsku, odkud se postupně rozšířila do některých zemí Evropy, Severní a Jižní Ameriky a Oceánie. Po dalších expanzích v letech 2020 a 2021 je služba dostupná v téměř 180 zemích světa.

Na rozdíl od fyzického prodeje nebo prodeje staženého, kdy se umělcům platí pevná cena za prodanou skladbu nebo album, Spotify vyplácí licenční poplatky na základě počtu streamů interpretů v poměru k celkovému počtu streamovaných skladeb. Přibližně 70 % svých celkových příjmů rozděluje držitelům práv (často nahrávacím společnostem), kteří pak platí umělcům na základě individuálních dohod.

Tidal

Tidal je předplacená hudební streamovací služba, která kombinuje bezeztrátovou kompresi audia a vysokou kvalitu videa. Služba nabízí přes 25 milionů písní a 85 tisíc videí. Tidal je přístupný pouze po placené registraci, kdy většina vybraných peněz jde samotným umělcům. Nabízí dva modely streamingu: Tidal Premium (ztrátová komprese) a Tidal HiFi (bezeztrátová komprese CD kvality – LAC-based 16-Bit/44.1 kHz).

Tidal byl spuštěn v říjnu 2014 norsko-švédskou společností Aspiro. Roku 2015 byla společnost odkoupena společností Project Panther Ltd., kterou vlastní rapper a podnikatel Shawn „Jay-Z“ Carter. V lednu 2017 odkoupila společnost Sprint Corporation 33 % akcií služby Tidal. V roce 2021 odprodal Jay-Z svůj většinový podíl Tidalu Jackovi Dorseyemu, spoluzakladateli Twitteru.

AN
Zdroje a obrázky: melodies


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..