EU - Akty DMA a DSA

EU schválila regulaci digitálních firem a obsahu na sítích – Akty DMA a DSA

Evropský parlament schválil dvojici norem, akty DMA a DSA, kterými chce výrazněji regulovat internetové prostředí. Jejich cílem je lépe chránit konkurenční prostředí na internetu a přimět technologické giganty, jako kupříkladu Google či Meta, aby aktivněji bojovali proti dezinformacím a nezákonnému obsahu.

Akty DMA a DSA

DMA – Akt o digitálních trzích

Norma zavádí pojem gatekeeper, což je velká společnost významně ovlivňující provoz internetu. Tyto firmy budou mimo jiné sdílet více informací s menší konkurencí odkázanou na jejich služby. Přísnější bude i dohled nad antimonopolními pravidly či kontrola akvizic menších společností těmi velkými. Pokuty v případě DMA jsou vyšší a mohou dosáhnout až 10 % celosvětového ročního obratu.

Kompletní znění DMA schválené europarlamentem jsou k dispozici na webu Evropského parlamentu ZDE

DSA – Akt o digitálních službách

Podle této normy budou muset platformy zavést opatření proti šíření nezákonného obsahu a dezinformací. Velkým firmám, které tak neučiní, budou hrozit pokuty až do výše 6 % jejich ročního globálního obratu. Sociální média a internetová tržiště budou muset chránit uživatele před nabídkami nelegálního zboží a služeb.

Kompletní znění DSA schválené europarlamentem naleznete na webu Evropského parlamentu ZDE

Obě nařízení ještě musí formálně schválit Rada EU. Akt o digitálních službách by měl být schválen v červenci, akt o digitálních trzích v září. Po schválení budou zveřejněny v úředním věstníku a v platnost vstoupí 20 dnů poté.

„Akt o digitálních službách bude přímo použitelný v celé EU, a to buď patnáct měsíců od vstupu v platnost, nebo od 1. ledna 2024 (podle toho, co nastane později). Pokud jde o povinnosti velmi velkých online platforem a vyhledávačů, akt o digitálních službách se použije dříve, a to čtyři měsíce poté, co Komise určí, o které platformy a vyhledávače se jedná. Akt o digitálních trzích se použije po šesti měsících následujících po jeho vstupu v platnost. Poté, co bude konkrétní subjekt určen jako strážce, bude mít nejvýše šest měsíců na to, aby splnil své nové povinnosti,“ píše na svém webu Evropský parlament.

AN
Zdroje a obrázky: europarl; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

5 komentářů: „EU schválila regulaci digitálních firem a obsahu na sítích – Akty DMA a DSA“

  1. […] EU schválila regulaci digitálních firem a obsahu na sítích – Akty DMA a DSA […]

  2. […] EU schválila regulaci digitálních firem a obsahu na sítích – Akty DMA a DSA […]

  3. […] EU schválila regulaci digitálních firem a obsahu na sítích – Akty DMA a DSA […]

  4. […] EU schválila regulaci digitálních firem a obsahu na sítích – Akty DMA a DSA […]

  5. […] EU schválila regulaci digitálních firem a obsahu na sítích – Akty DMA a DSA […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..