Vlajka EU (Evropské Unie)

Státy EU se dohodly zaujmout společný postoj k novým pravidlům pro technologické giganty

Státy EU se dohodly na společném postoji k novým pravidlům, která mají omezit moc, kterou mají americké technologické giganty. Chtějí je přinutit, aby dělali více pro kontrolu jejich platforem ohledně „nelegálního a závadného“ obsahu. Poslední detaily ale budou muset doladit s unijními zákonodárci, kteří navrhli přísnější pravidla a vyšší pokuty.

Šéfka EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, která je znechucena pomalým tempem antimonopolních vyšetřování, navrhla dva soubory pravidel známých jako zákon o digitálních trzích a zákon o digitálních službách zaměřených na Amazon, Apple, Alphabet (Google) a Facebook.

DMA má seznam co dělat či nedělat pro online gatekeepery, tedy společnosti, které kontrolují data a přístup na jejich platformy, posílený pokutami až do výše 10 % celosvětového obratu.

DSA nutí technologické giganty, aby dělali více v boji proti nelegálnímu obsahu na jejich platformách, přičemž jim za nedodržení ukládá pokuty až do výše 6 % celosvětového obratu. Společný postoj přijatý zeměmi EU se s některými úpravami řídí hlavními body navrženými Vestagerovou, přičemž Evropská komise je hlavním prosazovatelem nových pravidel navzdory původnímu francouzskému návrhu dát národním „hlídacím psům“ větší pravomoci.

Jednání příští rok

Očekává se, že jednání začnou příští rok, přičemž pravidla budou pravděpodobně přijata v roce 2023. „Navrhovaný DMA ukazuje naši ochotu a ambice regulovat velké technologie a doufejme, že určí trend po celém světě,“ uvedl v prohlášení slovinský ministr pro hospodářský rozvoj a technologie Zdravko Počivalšek.

Změny, na kterých se dohodly země Evropské Unie, zahrnují novou povinnost pro technologické společnosti, která posiluje právo koncových uživatelů odhlásit se ze služeb základní platformy a zkracuje lhůty a zlepšuje kritéria pro jmenování „hlídačů brány“.

Lucembursko, kde má Amazon své evropské ústředí, přivítalo dohodu, která určuje národní „hlídací psy“ jako hlavní prosazování DSA pro společnosti sídlící v jejich zemích. „Lucembursko je potěšeno, že obecně země, ve které je zprostředkovatel usazen, zůstává odpovědná za prosazování harmonizovaných pravidel DSA, zejména díky užší spolupráci s ostatními členskými státy a Komisí.

Gatekeeping

Gatekeeping znamená v dnešním slova smyslu „proces výběru informací vpuštěných do médií“ zejména v souvislosti s mocí, kterou nabývá jednotlivec disponující informacemi. Užívá se v mediálních studiích. Pojem definoval psycholog a mediální teoretik Kurt Lewin.

DSA (Digital Services Act)

Jedním z hlavních témat DSA je boj proti nelegálnímu obsahu, zboží a službám a s tím související ochrana uživatelů. Vedle toho DSA v některých ohledech využívá proporčního nastavení povinností tak, aby dopadalo méně na menší služby či startupy, a naopak větší díl odpovědnosti kladlo na největší platformy. Obecně je DSA míněno jako doplnění stávající úpravy online zprostředkovatelských služeb v podobě zejm. e-commerce směrnice, DSM[2] či AVMS směrnice[3].

DSA má obecně dopadat na poskytovatele zprostředkovatelských služeb (poskytovatele přístupu k internetu, registrátoři domén), do nichž spadají poskytovatelé hostingových služeb (cloudové služby a webhostingové služby), mezi něž se řadí platformy (internetová tržiště, obchody s mobilními aplikacemi, sociální sítě), ve kterých mají specifickou pozici tzv. rozsáhlé platformy (platformy s alespoň 45 miliony uživateli v EU měsíčně). Povinnosti pro nadřazené kategorie poskytovatelů dopadnou i na všechny podřazené kategorie.

DMA (Digital Markets Act)

Nařízení DMA má za cíl omezit vliv velkých digitálních platforem (tzv. gatekeepers), tedy technologických společností, které propojují společnosti s jejich zákazníky a ovládají klíčové služby, jako jsou vyhledávače, sociální sítě či služby umožňující posílání zpráv.

Za gatekeeping platformu je považována společnost, jejíž roční obrat přesáhl 6,5 miliardy eur a zároveň má více než 45 milionů aktivních uživatelů měsíčně, a to po dobu 3 po sobě jdoucích let. Pro tyto společnosti bude nově platit celá řada povinností. Budou tak například muset umožnit obchodníkům inzerujícím na dané platformě přístup k nástrojům měřícím efektivitu inzerování a k datům o jejich aktivitě na dané platformě.

Produkty či služby nabízené gatekeepery dále nesmí být zvýhodňovány v žebříčcích oproti obdobným produktům a službám nabízeným třetími stranami. Digitální platformy také již nebudou moci uživatelům bránit v odinstalování předinstalovaných softwarů nebo aplikací.

V případě porušení povinností dle návrhů nařízení pak společnostem hrozí přísné sankce, a to včetně pokuty až do výše 10 procent jejich celosvětového ročního obratu.

Evropská komise si od směrnice slibuje férovější podnikatelské prostředí, které usnadní novým společnostem snadnější přístup na trh a spotřebitelům větší výběr služeb a snadnější změnu poskytovatele online služeb.

AN
Úvodní obrázek: pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Státy EU se dohodly zaujmout společný postoj k novým pravidlům pro technologické giganty“

  1. […] Státy EU se dohodly zaujmout společný postoj k novým pravidlům pro technologické giganty […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..