EUSPA - Agentura Evropské unie pro kosmický program - logo

Sídlo EUSPA (Evropská kosmická agentura) se přesune na Palmovku

Hlavní sídlo EUSPA (Agentura Evropské unie pro kosmický program) se v Praze do tří let přesune na Palmovku. Pražský magistrát podepsal s ministerstvem financí smlouvu o smlouvě budoucí a pro agenturu připraví prostory v nyní nedokončeném centru Nová Palmovka. Náklady na dostavbu, jejíž zajištění bude mít na starosti příspěvková organizace hlavního města Pražská developerská společnost, můžou podle odhadů dosáhnout až miliardy korun a investorem bude Praha.

Agentura EUSPA má ředitelství v Česku deset let a aktuálně sídlí v pražských Holešovicích. Budova v Janovského ulici pro 350 lidí už však kapacitně nestačí. Očekává se, že do deseti let by v ní mohlo pracovat až tisíc lidí. Proto bylo potřeba hledat nové prostory. Rozšiřování centrály EUSPA v Praze je podle primátorova náměstka Petra Hlaváčka (za TOP 09) pro metropoli i celý český průmysl důležité. „Nejde jenom o to, že tady je administrativa a zaměstnaní chytří lidé, ale generuje to spoustu dopadů do průmyslu v Česku. Je vyhodnoceno, že efekt je v hodnotě asi tří miliard korun,“ řekl Hlaváček.

Stěhování nejspíše v roce 2025

Smlouvu o smlouvě budoucí ještě musí podle Hlaváčka podepsat pražský primátor a ministr financí. Letos má být vyhlášeno výběrové řízení na projektanta a dodavatele první etapy dostavby, která by mohla začít příští rok. „Přesný odhad ceny dostavby dneska asi neumí nikdo říct zodpovědně. Stoprocentně to bude řádově ve velmi vysokých stovkách milionů až miliardě,“ řekl ředitel PDS Petr Urbánek. Dokončená by dostavba mohla být v roce 2025.

„Agentura by se chtěla stěhovat co nejdříve, nejlépe v roce 2024, ale takto rychle nová budova připravena nebude, takže očekáváme, že by se mohla stěhovat někdy v roce 2025,“ řekl Václav Kobera, předseda správní rady EUSPA a ředitel odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací na ministerstvu dopravy.

Nová Palmovka

Komplex Nová Palmovka se začal stavět před osmi lety. V budově mělo být nové sídlo radnice městské části Prahy 8 a také prostory pro obchodní centrum, kanceláře a další služby. O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušeny a dosud nebyly obnoveny.

Komplex by v budoucnu měl být součástí proměny celé lokality, kde vzniknou nové domy a zmizí současné autobusové nádraží. Proměnou projde i nynější náměstí Bohumila Hrabala, přibude zeleň, lavičky nebo kavárna.

Nedostavěná budova Nová Palmovka - budoucí sídlo EUSPA
Nedostavěná budova Nová Palmovka


EUSPA v Praze zvýší technologickou úroveň Česka

Budoucí sídlo centrály Agentury EU pro kosmický program (EUSPA) na pražské Palmovce pomůže jejímu růstu a přitáhne do Česka větší zájem zahraničí. To pomůže zvýšit i inovační a technologickou úroveň země, řekl novinářům předseda správní rady agentury Václav Kobera. Do centra Nová Palmovka by se agentura mohla ze svého současného sídla v pražských Holešovic přesunout do tří let. Nové prostory pro ni připraví pražský magistrát, který v této souvislosti v pondělí podepsal s ministerstvem financí smlouvu o smlouvě budoucí.

Předseda správní rady EUSPA Václav Kobera vystoupil na tiskové konferenci k budoucnosti Centra Nová Palmovka a sídla vesmírné agentury EUSPA, 14. července 2022, Praha. Sídlo agentury Kobera přirovnal k centru gravitace, které k sobě přitáhne firmy. „Pokud vytvoříte centrum gravitace, tak se sem sestěhují firmy z Evropy, popřípadě z celého světa a propojí se s českým prostředím. Je to velká příležitost, aby se inovační a technologická úroveň Česka zvedla,“ řekl Kobera, který je současně ředitelem Odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací na ministerstvu dopravy.

Transformace GSA na EUSPA

Agentura EUSPA, dříve Agentura pro evropský globální navigační družicový systém, známá i jako agentura GSA, sídlí v Praze od roku 2012. Nové prostory pro ni bylo potřeba hledat kvůli tomu, že ty současné pro 350 lidí kapacitně nepostačují. Na dotaz, zda by Praze hrozilo odebrání centrály EUSPA, kdyby se nové prostory nenašly, Kobera uvedl, že by se agentura v ČR nerozvíjela. „Jsou střediska řízená z Prahy, jako třeba ve Španělsku, Francii, Nizozemsku, Německu i Itálii, která by rostla místo pražské centrály,“ řekl Kobera. Věří, že sídlo EUSPA natrvalo zůstane v Česku, kde je na základě rozhodnutí evropské legislativy.

EUSPA po loňské transformaci z agentury GSA získala nové úkoly. Podle Kobery není zaměřena na pořizování snímků z vesmíru či lety na měsíc, ale na aplikace na zemi. „Kosmické aktivity využíváme v každodenním životě čím dál víc,“ uvedl. Z Česka se řídí satelitní a navigační projekty jako EGNOS, Galileo či Copernicus, díky kterým se využívají aplikace třeba v zemědělství, dopravě, energetice nebo v bankovních sítích. „Na důležitosti nabývá bezpečnost a obrana a EUSPA v tom musí hrát roli,“ doplnil Kobera.

Komplex Nová Palmovka, do kterého se má agentura přestěhovat, se začal stavět před osmi lety a původně v něm mělo být nové sídlo radnice Prahy 8 a prostory pro obchodní centrum, kanceláře a další služby. O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušeny a dosud nebyly obnoveny. Části budovy, v kterých budou pracovat odborníci na vesmírné technologie, se musí podle Kobery ale speciálně upravit. Nejde jen o administrativní místnosti, důležité jsou i technologie a především bezpečnost. Na ochranu utajovaných informací bude potřeba opatření jako třeba Faradayova klec, dodal Kobera.

https://youtu.be/1rxTxeceCOs

EUSPA

Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) nabízí spolehlivé a bezpečné služby evropské družicové navigace, podporuje komerční využití dat a služeb programů Galileo, EGNOS a Copernicus a koordinuje připravovaný program družicové komunikace EU v rámci státní správy (GOVSATCOM). Agentura EUSPA je zodpovědná za bezpečnostní akreditaci všech složek kosmického programu EU. Prostřednictvím podpory vývoje inovativního a konkurenceschopného kosmického odvětví a díky spolupráci s celou komunitou EU v této oblasti agentura EUSPA přispívá k Zelené dohodě pro Evropu a digitální transformaci, bezpečnosti Unie a jejích občanů a současně posiluje autonomii a odolnost EU.

AN
Zdroje a obrázky: cn; euspa; wikimedia CC BY 4.0


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Sídlo EUSPA (Evropská kosmická agentura) se přesune na Palmovku“

  1. […] Sídlo EUSPA (Evropská kosmická agentura) se přesune na Palmovku […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..