Kompaktní disky

Kompaktní disky – Jejich výroba byla v 90. letech jedním z nejlepších byznysů

Kompaktní disky a jejich výroba byla v 90. letech minulého století jedním z nejlepších byznysů na světě. Pro Gramofonové závody Loděnice na Berounsku (v současnosti GZ Media) měla obrovský význam, jelikož trh s vinyly se v té době zhroutil. První stříbřitý kotouč s hudbou vznikl před 40 lety, a to 17. srpna 1982, v německé továrně Polygram Langenhagen firmy Philips. V Loděnici pak začala výroba o šest let později.

Výrobu CD (kompaktní disky) v předrevolučním Československu prosazoval mimo jiné generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. „V té době jsme dělali desky a kazety, takže příchod cédéček byl celkem logický. Zajímavé bylo, že tu myšlenku razili především lidé, kteří tomu technicky ani ekonomicky vůbec nerozuměli. Konkrétně Jakeš, ale i na kultuře v tom našli zalíbení – to bude trhák a my budeme jediná země v RVHP, která to bude vyrábět,“ uvedl Zdeněk Pelc, který stál jako tehdejší ředitel loděnického závodu u počátků výroby CD v Československu.

O výrobu kompaktních disků usilovali také na Slovensku, kde to slibovali udělat rychleji. Proto si v Loděnici se zavedením výroby pospíšili. Nejdříve v roce 1988 spustili takzvaný poloprovoz a hlavní výroba začala až o rok později.

Kompaktní disky byly „Zlatá vejce“

Podle Pelce kompakty podniku velmi pomohly. „Mělo to obrovský význam, protože trh s vinylovými deskami se zhroutil, kazety sice o něco poporostly, ale v 90. letech byla výroba cédéček jedním z nejlepších byznysů na světě. Říkalo se, že jsou to zlatá vejce, rentability byly úžasné,“ řekl hlavní majitel GZ Media Pelc

Firma měla podle něj tehdy nevýhodu, že se na ni v 90. letech v západní Evropě ještě dívali skrz prsty. Hledala proto odbytiště i mimo Evropu. „Měli jsme tenkrát velmi silné vývozy do Hongkongu, vyváželi jsme desky do Brazílie a do Argentiny. Měli jsme hodně okolních trhů a postupně jsme se začali prosazovat i v Evropě,“ uvedl Pelc.

Produkce gramofonových desek se sice na začátku 90. let zhroutila, později se ale vrátily do módy a dnes na nich firma, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, staví své podnikání. Gramodesky podle Pelce povstaly z popela jako bájný Fénix. „Myslím, že takových příkladů v praxi moc nenajdeme, kdy něco existovalo, bylo to velké, pak se to úplně zhroutilo, v podstatě na nulu, aby to pak za pár let znova ožilo a začalo se to rozvíjet. Dnes je z toho ohromný byznys,“ dodal Pelc.

Výroba kompaktních disků a DVD loni zastavena

Naopak výrobu kompaktních disků a DVD firma loni v září zastavila, lisuje je pouze ve své továrně ve Francii. Důvodem byl podle Pelce malý zájem zákazníků i skutečnost, že společnost potřebovala více prostor pro výrobu vinylů.

GZ Media má sídlo a hlavní výrobní závod v Loděnici a další provozy v Soběslavi, Hýskově a Příbrami. Dceřiné společnosti má také ve Spojených státech, Kanadě či Francii. Celá GZ Group zaměstnává téměř 2500 lidí. Firma chce letos zvýšit výrobu na 75 milionů desek z loňských 51 milionů kusů, plán celé skupiny na rok 2023 je přes 140 milionů desek.

GZ Media nedávno otevřela již svou třetí lisovnu vinylů v Americe – Nashvillu

Největší výrobce gramofonových desek na světě, česká společnost GZ Media, otevřel na konci června 2022 svou třetí lisovnu gramofonových desek na severoamerickém kontinentu. Do výrobního závodu Nashville Record Pressing (NRP) v americkém státě Tennessee investovala plně ze svých zdrojů v přepočtu více než 300 milionů korun. Do dvou let v něm chce vytvořit 255 nových pracovních míst.

„Investice do výrobního závodu Nashville Record Pressing má v první řadě uspokojit hlad po vinylových deskách našich zákazníků v USA. Poptávka tam roste nejrychleji na světě a my chceme být našim zákazníkům co možná nejblíže,” říká Michal Štěrba, generální ředitel GZ Media.

NRP je dceřinou společností stoprocentně vlastněnou českou GZ Media se sídlem v České republice. Továrna je vybavena zcela novým a ve své třídě nejlepším zařízením a infrastrukturou, díky čemuž bude celosvětově vysoce konkurenceschopná.

V severní americe poptávka po vinylech roste

Severoamerický kontinent byl pro GZ Media velmi významný už v době, kdy se gramofonové desky začaly vracet do módy. Dodnes je hlavním odbytištěm vinylů, po nichž poptávka stále roste. Každá čtvrtá gramofonová deska, která se v současnosti na světě prodá, pochází od české firmy GZ Media. Kromě nové továrny v americkém Nashvillu má firma ještě lisovnu Memphis Record Pressing v Memphisu a Precision Record Pressing v kanadském Burlingtonu, ve státě Ontario. Obě stávající továrny průběžně zvyšují svou kapacitu. Stejnou ambici má i nová lisovna Nashville Record Pressing, která v prvním roce plánuje vyrábět 85 000 desek denně.

„Jsme vděčni za podporu, které se nám od státu Tennessee dostalo, a vřelé přivítání v Music City, jak se Nashvillu v USA přezdívá. Jsme tu, abychom se stali místní oblíbenou lisovnou vinylů,“ komentuje otevření nové továrny její generální ředitel Drake Coker.

Českou investici vítá i místní komisař pro ekonomický a komunitní rozvoj Bob Rolfe a další přední zástupci státu Tennessee. „Naše silné obchodní klima, kvalifikovaná pracovní síla a kvalita života zajišťují, že globální společnosti mohou v Tennessee vynikat. Děkuji Nashville Record Pressing za investici do Davidson County a vytvoření více pracovních příležitostí pro místní obyvatele,“ říká guvernér státu Tennessee Bill Lee. Slavnostního otevření se zúčastnil i český velvyslanec v USA, pan Hynek Kmoníček.

Průběžnými investicemi zvyšuje skupina GZ Media dlouhodobě množství vyrobených desek. „Loni jsme ve všech našich továrnách vyrobili 56,5 milionů vinylů, do dvou let chceme díky novým americkým závodům výrobu navýšit na 140 milionů kusů ročně,“ dodává většinový vlastník společnosti Zdeněk Pelc.

Rozdílný přístup amerických a českých politiků k podnikání

„Velmi zajímavý je také rozdílný přístup amerických a českých politiků k podnikání. Na akci otevření továrny kde se jedná o investici cca 20mil. USD a tvorbě 250 nových pracovních míst poslal guvernér státu Tenessee svého zástupce a byl osobně přítomen i primátor města Nashville, stejně tak jako další zástupci jiných státních organizací. Naproti tomu v Česku, kde zaměstnáváme přes 2000 lidí, jsem již přes 20 let neviděl zástupce okresu, zástupce kraje pak nikdy za 30 let“, dodává Zdeněk Pelc.

Česká společnost GZ Media má více než sedmdesátiletou tradici. Kromě výroby gramofonových desek dodává řadě klientů z celého světa polygrafické služby a produkty v rámci mediálního, tiskového a balicího průmyslu.

AN
Zdroje a obrázky: gzmedia; cn; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..