Česká pošta logo - odstíny šedé

Česká pošta bude další dva roky poskytovatelem Univerzální poštovní služby

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydal poštovní licenci pro následující dva roky. Získala ji opětovně Česká pošta, nikdo jiný se totiž nakonec jako poskytovatel Univerzální poštovní služby ani nepřihlásil. Držitel licence musí poskytovat univerzální službu, za což od státu inkasuje příspěvek.

Česká pošta nepřekvapivě získala poštovní licenci

Regulátor České pošty, Český telekomunikační úřad, jí udělil na následující dva roky poštovní licenci. Vzhledem k tomu, že předložila nejlepší nabídku, nemohlo být pochyb o tom, kdo se stane vítězem. Druhým, čistě technickým aspektem, který hrál České poště do karet, je fakt, že podala nabídku jako jediná. Což překvapivé bylo. Na trhu působí více firem, které svým know-how, zkušenostmi, velikostí a mediálními prohlášeními mohly o licenci zabojovat. Podle ČTK měly mít dříve zájem kupříkladu Zásilkovna či První novinová služba (PNS).

Licence je udělena na roky 2023 – 2024. Během této doby by ČTÚ měl upravit podmínky licence tak, aby odpovídaly současným potřebám zákazníků a odrážely vyspělost doručovacího trhu. Některé služby již nepotřebují regulaci, protože k nim v konkurenčním prostředí existuje dostatečné množství alternativ. Podobně jako v telekomunikacích. Taky už neexistují telefonní budky. Česká pošta je připravena vést odbornou diskusi o podobě poštovní licence po roce 2024. Do té doby se bude řídit stávajícími pravidly.

Poštovní licence

Držitel poštovní licence je povinen zajistit na celém území České republiky všeobecnou dostupnost základních služeb podle § 3 odst. 1 zákona o poštovních službách v tomto rozsahu:


a) službu dodání poštovních zásilek do 2 kg do zahraničí a dále vnitrostátně pro poštovní zásilky, jejichž rozměry nepřesahují 35,3 x 25 x 2 cm a hmotnost 1 kg,
b) službu dodání poštovních balíků do 10 kg do zahraničí,
c) službu dodání peněžní částky poštovním poukazem,
d) službu dodání doporučených zásilek,
e) službu dodání cenných zásilek,
f) službu bezúplatného dodání poštovních zásilek do 7 kg pro nevidomé osoby,
g) služby, které musí být zajištěny na základě závazků vyplývajících z členství České republiky ve Světové poštovní unii.

Že se přihlásila jen Česká pošta jako zájemce o poskytování Univerzální poštovní služby, bylo jasné již v květnu, kdy došlo k otevírání podaných obálek. V červnu dodala Česká pošta doplnění, neboť původní žádost obsahovala nesrovnalosti „opomenutí, respektive písařské chyby“. Na českém trhu existuje asi 30 firem poskytující poštovní služby, přičemž všechny požadované služby by několik z nich zvládlo splnit. Držitel státní licence musí poskytovat univerzální službu, za což pak získá peníze z veřejných prostředků.

AN
Zdroje a obrázky: ctu; cp


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „Česká pošta bude další dva roky poskytovatelem Univerzální poštovní služby“

  1. […] Česká pošta bude další dva roky poskytovatelem Univerzální poštovní služby […]

  2. […] Česká pošta bude další dva roky poskytovatelem Univerzální poštovní služby […]

  3. […] Česká pošta bude další dva roky poskytovatelem Univerzální poštovní služby […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..