Ilustrační foto - Zprávy na internetu nejvíce čtou Finové, Češi a Litevci, nejméně Rumuni

Zprávy na internetu nejvíce čtou Finové, Češi a Litevci, nejméně Rumuni

V Evropské unii sleduje zprávy na internetu na zpravodajských portálech, webech novin, magazínů a dalších medií, zhruba tři čtvrtiny uživatelů. Nejvíce zprávy na internetu čtou v unii Finové, Češi a Litevci, nejméně pak Rumuni, Němci či Francouzi. Vyplývá to ze zprávy evropského statistického úřadu Eurostat.

Zhruba 90 % obyvatel ve věku 16 až 74 let v roce 2021 použilo alespoň jednou za tři měsíce internet a 80 procent obyvatel tak učinilo denně. Nejčastěji používali internet obyvatelé Dánska, Irska či Lucemburska, nejméně pak Bulharska. Jednou z nejoblíbenějších aktivit na internetu je čtení zpráv a sledování zpravodajských webů. Činilo tak 72 % uživatelů internetu a oblíbenějšími aktivitami byly jen různé druhy komunikace s dalšími lidmi či vyhledávání informací o zboží a službách.

Prim hrají Finové, Češi a Litevci


Počet lidí, kteří se informuje skrze informační portály a stránky médií, se ale v EU velmi liší. Tento druh obsahu vyhledává na internetu 93 % finských uživatelů a 92 % Čechů a Litevců. Naopak v Německu čte zprávy na internetu pouze 62 % uživatelů, ve Francii 63 % a v Rakousku 69 %. Nejnižší podíl však vykazuje Rumunsko, a to pouze 59 %.

Zprávy na internetu čtou nejvíce muži, vysokoškoláci a lidé z velkých měst

Nadprůměrně se v Evropské unii informují na internetu muži a lidé žijící ve velkých městech. Zhruba 85 % lidí s vysokoškolským vzděláním sleduje zpravodajské weby, zatímco mezi lidmi se základním vzděláním podíl klesá na 57 procent. Nejpopulárnější jsou zprávy na internetu mezi lidmi ve věku 25 až 54 let.

AN
Zdroje a obrázky: eurostat; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Zprávy na internetu nejvíce čtou Finové, Češi a Litevci, nejméně Rumuni“

  1. […] Zprávy na internetu nejvíce čtou Finové, Češi a Litevci, nejméně Rumuni […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..