Zprávy Google mají nový vzhled

Zprávy Google letos slaví 20 let, k výročí vyjely i s novým vzhledem

Letošního roku Zprávy Google slaví 20. výročí. Když byly Google News spuštěny, prorazily v oblasti agregace zpráv shromažďováním odkazů v reálném čase, seskupováním článků podle příběhu a hodnocením článků od vydavatelů z celého světa. Zprávy Google jsou k dispozici na platformě Android, iOS i na webu. Betaverze byla spuštěna v září roku 2002, oficiální stabilní verze pak byla vydána v lednu 2006.

Svět se ovšem za posledních 20 let výrazně změnil, tudíž se změnily i způsoby, jakým se lidé učí a vyhledávají informace a jak zpravodajské platformy pokrývají zprávy. Ve společnosti Google jsou odhodláni spolupracovat s vydavateli, vládami a občanskou společností na budování budoucnosti zpráv, které budou odpovídat novým způsobům, jak lidé zprávy vyhledávají a konzumují.

Rozmanité způsoby získávání informací

Vzestupem sociálních sítí, mobilních zařízení, notifikací, aplikací a zpravodajských portálů po celé světě došlo k tomu, že lidé mají daleko větší škálu způsobů, jak získavat zprávy a informace, než kdykoliv v minulosti. Zprávy Google poskytují lidem jednoduchý způsob, jak snadno zjistit, co je důležité v jejich místní komunitě a po celém světě. Zprávy Google spojují různorodou žurnalistiku, od místních a regionálních zpravodajských kanálů až po národní a globální projekty.

Vize Google News se zaměřuje na posílení přístupu k místním zprávám, poskytování přístupu k rozmanitým zdrojům a řešení dezinformací a zároveň ochranu otevřeného webu.

Nové Zprávy Google

Zprávy Google jsou dostupné ve více než 125 zemích a 40 jazycích. Každý měsíc se lidé proklikají z výsledků Vyhledávání Google a Zpráv Google na weby vydavatelů více než 24 miliardakrát. Algoritmy Google využívají strojové učení k analýze stovek různých faktorů, aby identifikovaly a uspořádaly příběhy z celého světa .

Aby Google lidem pomohl ponořit se hlouběji do důležitých příběhů a snadněji mohli najít místní zprávy z celého světa, pak spustil přepracované, lépe přizpůsobitelné prostředí Zpráv Google pro počítače. Nový vzhled Zpráv Google pro PC byl inspirován zpětnou vazbou, kterou Google obdržel od čtenářů.

Zprávy Google - Starý vzhled
Zprávy Google – Starý vzhled
Google News - Vzhled NOVÝ
Zprávy Google – Vzhled NOVÝ

Jednou z novinek je tak kupříkladu modré tlačítko Přizpůsobit, umístěné v pravém sloupci pod nabídkou Výběr pro vás. V nastavení lze zapínat a vypínat zobrazení jednotlivých témat a měnit jejich pořadí na stránce. Pokud vás zajímá, co se děje v okolí vašeho bydliště, zaměstnání či jiné lokality, pak určitě oceníte nové možnosti nastavení místních zpráv. Patrně nejzásadnější novinkou je v tomto směru možnost definovat si více míst, jež chcete sledovat. S jejich výběrem pomůže praktický našeptávač a mezi zvolenými místy pak lze přepínat pomocí tlačítek.

Nejviditelnější změna spočívá v tom, že různé kategorie zpráv, například Svět, Byznys, Věda a technika a další, byly přesunuty z levé strany obrazovky do kompaktní nabídky v horní liště. Díky tomu zbývá více prostoru na agregovaný obsah a web působí o něco vzdušnějším dojmem.

Google News lze vyzkoušet i v češtině

Novou verzi Zpráv Google již lze vyzkoušet i s českými účty, stačí navštívit adresu news.google.com a v záhlaví úvodní stránky klepnout na odkaz Vyzkoušet. Pokud byste se pak chtěli vrátit zpět k původnímu designu, stačí klepnout na tlačítko s ozubeným kolečkem a v Nastavení deaktivovat možnost Začít používat novou aplikaci Zprávy Google.

AN; Anděl Azazel
Zdroje a obrázky: blog google


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Zprávy Google letos slaví 20 let, k výročí vyjely i s novým vzhledem“

  1. […] Zprávy Google letos slaví 20 let, k výročí vyjely i s novým vzhledem […]

  2. […] Zprávy Google letos slaví 20 let, k výročí vyjely i s novým vzhledem […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..