Statistiky retro chatů

Pravidelné statistiky návštěvnosti českých retro chatů končí

Pravidelné statistiky návštěvnosti českých retro klasických chatů jako jsou ty ještě stávající – XChat, Chatujme, Líbímseti, Chat.cz či Superpokec, budou ukončeny. Úplně první takový průzkum u českých chatovacích a komunitních portálů proběhl pod hlavičkou AzaNovin v březnu roku 2016.

Retro chaty dávno za zenitem a bez zájmu

České retro chaty, jejichž boom se odehrával v devadesátých letech a na začátku milenia, jsou dnes již pouze zahnívajícími portály s neustále klesající návštěvností a doslova mizejícími před očima. Po nástupu Facebooku v roce 2008, a postupně dalších sociálních sítí, nastal značný přeliv uživatelů. Již v březnu 2014 v podstatě skončilo staré dobré Lidéčko (Lidé.cz), když tento tehdy oblíbený komunitní a chatovací portál prošel výraznou změnou a byla nasazena zcela jiná verze, která s klasickým chatem neměla již pranic společného. Velká část funkcionalit byla odstraněna, či změnila chování a celý portál začal být prezentován spíše už jen jako seznamka. Nakonec i tato verze byla ukončena 14. prosince roku 2020.

Lidé.cz - Dřívější podoba
Podoba starého dobrého Lidéčka (Lidé.cz)

V roce 2016 Centrum (Economia a.s.) prodala legendární XChat společnosti „nadšenců“ 42ideas s.r.o, kteří se dušovali, jak XChat zachránili a jak ho budou rozvíjet. Zůstalo ovšem pouze u proklamací, chatovací portál se nadále návštěvnostně propadal a v současné době ho drží trochu nad vodou už jen přítomnost sexuchtivých uživatelů, kteří tvoří 90 % návštěvnosti. Vývoj, modernizace, nové funkcionality a jakýkoliv posun vpřed se nekoná, vzhledově působí portál už opravdu jako z pravěku, prostě typické retro.

XChat 2022 - retro chat
XChat 2022

Z dalších retro klasických chatů snad stojí za zmíňku už jen Chatujme, které zase před úplným kolapsem zachránilo pár uživatelů, kteří se na tento portál přesunuli z ukončených Diskutníků a nového Lidé.cz. Další chaty se pohybují v návštěvnostech v řádu desítek uživatelů – Chat.cz, a SuperPokec s kdysi též legendárním Líbímseti už jsou v „klinické smrti“.

Líbímseti 2022 - retro chat
Líbímseti 2022 – Téměř nulová návštěvnost retro chatu

Statistiky návštěvnosti retro chatů po 6 letech končí

Jak už bylo uvedeno, první statistiky ohledně návštěvnosti českých klasických chatů a komunitních portálů byly zveřejněny v roce 2016. Od té doby probíhalo statistické šetření a zveřejňování nasbíraných dat pravidelně každých půl roku (jaro – podzim). Poslední pravidelný statistický průzkumem se uskutečnil na podzim minulého roku a v říjnu 2021 byly zpraovaná data prezentována.

Na AzaNovinách jsme nejprve uvažovali, že bychom frekvenci těchto statistik snížili s půlroční na roční. Nakonec ale převládl názor, že i to by bylo věru zbytečné. Retro chaty dnes již vážně vůbec nikoho nezajímají, tudíž ani nabízet veřejnosti data o jejich návštěvnosti nedává smyslu pražádného. Není vyloučeno, že někdy v budoucnosti proběhne určité statistické šetření zmiňovaného mikro až nano segmentu.

Změna názvu rubriky na RETRO

Se skomírajícím segmentem klasických chatů a komunitních portálů dochází také k přejmenování rubriky „Chaty a diskuzní fóra“ na „RETRO“. V minulosti existovaly dvě samostatné rubriky „Chaty“ a „Diskuzní fóra“, které byly později sloučeny. Název „RETRO“ dává širší tématické možnosti pro zveřejňování článků, ovšem není vyloučeno, že nakonec i tato rubrika úplně zanikne. Dalo by se říci „Kde nic není, ani AzaNoviny neberou“

AN; Anděl Azazel
Úvodní obrázek: remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..