Ilustrační obrázek - Příspěvek na bydlení - NÚKIB varuje před podvodnými e-maily

Příspěvek na bydlení – NÚKIB varuje před podvodnými e-maily

Příspěvek na bydlení je dávka, která přispívá osobě či rodině při úhradě nákladů souvisejících s bydlením. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje před podvodnými e-maily právě s motivem nabídky Příspěvku na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Cílem je přesvědčit adresáty k přihlášení na podvodné stránce pomocí bankovní identity. Zadané přihlašovací údaje následně útočníci využijí k přihlášení do legitimního bankovnictví. Tato podvodná kampaň byla poprvé zachycena na začátku srpna, opakuje se a obměňuje používané domény. Sdružení CZ.NIC se podle úřadu snaží tyto domény blokovat.

Podvodné zprávy se podle úřadu šíří e-mailem nebo SMS zprávami s textem: „Je vám poskytnut příspěvek na bydlení po dobu 3 měsíců od MPSV“ či „MPSV informuje v rámci programu bydlení máte k dispozici příspěvek“, spolu s odkazem na stránky věrně napodobující web MPSV. Jazyková kvalita textu zpráv se podle úřadu v různých verzích liší, obecně jde ale o strojový překlad, který lze pozorným čtením odhalit.

„Cílem je přesvědčit adresáty k přihlášení na podvodné stránce pomocí bankovní identity. Zadané přihlašovací údaje následně útočníci aktivně využijí k přihlášení do legitimního bankovnictví, čímž dojde k zaslání výzvy pro dvoufázové ověření, kterou v tu chvíli oběť potvrdí,“ uvedl ve varování NÚKIB. Kampaň se opakuje v několika vlnách s neustálou obměnou používaných domén, například mpsv-prihlaseni[.]cz, mpcv[.]cz, mpvs-bydleni[.]cz.

„Doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost příchozím zprávám a upozornit na riziko i vaši rodinu a blízké. V případě přihlašování (zejména k bankovnictví) vždy důsledně prověřujte, zda jde skutečně o legitimní adresu,“ uvedl NÚKIB.

Oficiální web MPSV

Oficiální web pro podání žádosti na příspěvek na bydlení se nachází pouze na adrese https://www.mpsv.cz/web/cz/-/prispevek-na-bydleni. Jakékoliv nové podvodné domény lze nahlásit na webu StopOnline.cz, provozovaném sdružením CZ.NIC, anebo případně na policii.

Formulář pro žádosti o příspěvek na bydlení MPSV spustilo letos na začátku července. Postupně chce resort zavádět elektronické formuláře i pro další sociální dávky, od 1. srpna mohou například lidé žádat přes web o rodičovský příspěvek.

Příspěvek na bydlení

Jedná se o dávku, která přispívá osobě či rodině při úhradě nákladů souvisejících s bydlením. Žádost se podává na dobu neurčitou a následně se každé čtvrtletí dokládají náklady na bydlení a příjmy rodiny za předcházející kalendářní čtvrtletí.

Kdo má stanoven nárok na příspěvek za měsíc červen 2022, nemusí od 1. července 2022 podávat novou žádost o příspěvek na bydlení, příspěvek mu bude vyplácen i nadále na základě již dříve podané žádosti za předpokladu, že doloží náklady na bydlení a příjmy rodiny za 2. kalendářní čtvrtletí 2022.

S účinností od 1. října 2022 bude umožněno prokazovat náklady spojené s bydlením a příjmy rodiny jen dvakrát ročně a příspěvek na bydlení bude vyplácen po období šesti měsíců ve stejné výši. Povinně se budou dokládat náklady na bydlení a příjmy rodiny za 1. a 3. čtvrtletí 2022 kalendářního roku (pro stanovení nároku na příspěvek ve druhém a čtvrtém kalendářním čtvrtletí). Nepovinně se budou dokládat náklady spojené s bydlením a příjmy rodiny za 4. a 2. čtvrtletí kalendářního roku (pro nárok na příspěvek v prvním a třetím kalendářním čtvrtletí), pokud žadatel o příspěvek na bydlení nabude dojmu, že se mu v tomto kalendářním čtvrtletí zvýšily náklady na bydlení, případně snížil příjem rodiny a může to mít vliv na dosažení vyšší výše příspěvku na bydlení.

AN
Zdroje a obrázky: mpsv; nukib, pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „Příspěvek na bydlení – NÚKIB varuje před podvodnými e-maily“

  1. […] Příspěvek na bydlení – NÚKIB varuje před podvodnými e-maily […]

  2. […] Příspěvek na bydlení – NÚKIB varuje před podvodnými e-maily […]

  3. […] Příspěvek na bydlení – NÚKIB varuje před podvodnými e-maily […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..