Bezpečnostní experti Turris bijí na poplach, zachycena miliarda ataků na e-maily

Bezpečnostní experti Turris bijí na poplach, zachycena miliarda ataků na e-maily

Velmi dramatický nárůst kybernetických nájezdů na e-mailové servery hlásí bezpečnostní experti, kteří stojí za systémem Turris Sentinel. Zatímco v lednu zachytili 328 milionů útoků na elektronické poštovní schránky, v dubnu a květnu už to byla skoro miliarda za každý měsíc.

„Od začátku roku roste téměř každý měsíc počet pokusů o prolomení přístupu do e-mailových serverů. Systém Turris Sentinel zaznamenal během ledna přibližně 328 milionů pokusů o prolomení, v únoru to bylo už přes 600 milionů, v březnu skoro 800 milionů a v průběhu dubna a května se počet vyhoupl téměř na miliardu,“ varoval Michal Hrušecký, technický ředitel projektu Turris.

Důvody zvyšujících se útoků na e-maily

Důvodů, proč se hackeři stále častěji zaměřují na e-maily uživatelů, je hned několik. „Jedním z nich je fakt, že lidé mají ve svých zprávách uloženy často přístupová jména a hesla k elektronickému bankovnictví nebo k jiným službám, které lze zneužít,“ konstatoval Hrušecký.

„Dalším důvodem je zneužití schránky k hromadnému rozesílání podvodných e-mailů, virů nebo phishingových zpráv na všechny kontakty uživatele. Tyto zprávy se cílovému adresátovi jeví často jako důvěryhodné a představují obrovské riziko pro další šíření virů. Při práci z domu se k těmto nebezpečím přidává ještě aspekt práce s citlivými a mnohdy velmi cennými firemními daty,“ doplnil technický ředitel projektu Turris.

Turris – je název projektu sdružení CZ.NIC. Je to služba, jejíž součástí je stejnojmenný router, který oproti jiným zařízením dokáže lépe analyzovat datové toky a upozorňovat provozovatele na potenciální útoky. Ten při odhalení útoku vytvoří aktualizaci a rozešle ji všem svým uživatelům, aby byli proti tomuto ohrožení chráněni.

Zabezpečení e-mailových schránek

Otázka správného a důsledného zabezpečení e-mailových schránek Čechů je tedy stále ožehavější. „Nebezpečí spočívá mimo jiné v tom, že většina uživatelů používá stejná hesla pro přístup do mnoha služeb i zařízení. Pokud se útočníkovi podaří prolomit přístup do e-mailu, je pro něj často snadné proniknout i do dalších, mnohem citlivějších účtů uživatele,“ prohlásil Hrušecký.

Uživatelé si většinou intenzitu útoků neuvědomují

Zdůraznil, že většina uživatelů si neuvědomuje, jak intenzivně se útočníci snaží pomocí robotů získat přístup do e-mailů, a málokdo dokáže také domyslet všechna nebezpečí, která souvisí s úspěšným útokem. „Vždy proto doporučujeme používat dlouhá hesla – klidně i celé věty – a snažit se přijít s něčím unikátním – například proložit větu pravopisnými chybami. Nejhorší jsou krátká nebo takzvaná slovníková hesla do 12 znaků,“ uzavřel technický ředitel projektu Turris.

Systém Turris Sentinel využívají české routery Turris Omnia a hardwarový firewall Turris Shield. Tato zařízení monitorují všechny pokusy o průnik do domácí či firemní sítě a chrání uživatele před jednotlivými hrozbami právě na úrovni sítě. I díky tomu má nicméně správce české národní domény CZ.NIC, která za projektem Turris stojí, přesný přehled o všech reálných hrozbách, které na tuzemské uživatele číhají.

AN
Zdroje a obrázky: turris; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „Bezpečnostní experti Turris bijí na poplach, zachycena miliarda ataků na e-maily“

  1. […] Bezpečnostní experti Turris bijí na poplach, zachycena miliarda ataků na e-maily […]

  2. […] Bezpečnostní experti Turris bijí na poplach, zachycena miliarda ataků na e-maily […]

  3. […] Bezpečnostní experti Turris bijí na poplach, zachycena miliarda ataků na e-maily […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..