Ilustrační obrázek - Mobilní operátoři žádají vládu o nejvyšší ochranu v případě energetické krize

Mobilní operátoři žádají vládu o nejvyšší ochranu v případě energetické krize

Mobilní operátoři žádají vládu, aby jim poskytla nejvyšší ochranu v případě energetické krize. Operátoři vyzvali vládu, aby zohlednila provozovatele telekomunikačních sítí jako klíčové složky národní kritické infrastruktury při přípravě scénářů na eventuální omezení či přerozdělování dodávek energií a přidělila jim nejvyšší ochranu. Asociace provozovatelů mobilních sítí to v pondělí uvedla v otevřeném dopise premiérovi Petru Fialovi (ODS) a ministrům průmyslu, financí, vnitra a obrany.

Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) sdružující největší mobilních operátory (T-Mobile Czech Republic, O2 Czech Republic, Vodafone Czech Republic) s napětím sleduje dramatický vývoj aktuální situace na trhu s energiemi a se zajištěním jejich dodávek.

Operátoři žádají vládu o nejvyšší ochranu

„Jako sdružení klíčové části telekomunikačního sektoru jednotně žádáme vládu, aby při přípravě scénářů na eventuální krácení či přerozdělovaní dodávek energií zohlednila provozovatele telekomunikačních sítí a poskytovatele telekomunikačních služeb jako klíčovou složku národní kritické infrastruktury. Důrazně proto apelujeme, aby telekomunikační sektor byl zařazen do nejvyšší ochrany při určovaní odběrových stupňů,“ řekl prezident asociace Jiří Grund.

Podle Grunda jsou telekomunikace odvětvím nezbytným pro chod ekonomiky, společnosti a i integrovaných záchranných složek státu. Je přitom na elektrické energii závislé a případné výpadky elektřiny by podle něj způsobily i výpadky telekomunikačních sítí a nedostupnost služeb.

„Přestože je v nákladech operátorů elektrická energie klíčovou nákladovou položkou, v celonárodním pohledu není spotřeba elektřiny sektorem elektronických komunikací významná. Sociální a ekonomický dopad případného výpadku telekomunikačních služeb by proto byl nesrovnatelně horší než opatření zajištující dostupnost energií pro sektor elektronických komunikací,“ dodal Grund.

Zodpovědnost a partnerství v minulosti

Telekomunikační sektor v posledních měsících a letech prý jednoznačně prokázal svou zodpovědnost a partnerství vůči českému státu i jeho občanům v krizových situacích. Jak v pandemii covid-19, tak při tornádu na Moravě, vypuknutí uprchlické vlny z Ukrajiny nebo při nedávném neštěstí v Českém Švýcarsku mobilní operátoři pohotově posilovali a upravovali pokrytí a své služby tak, aby mohl stát, jeho záchranné složky i občané bez problémů zůstat ve spojení.

AN
Zdroje a obrázky: apms; pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..