Ilustrační foto - Mobily drtí počítače, smartphony jako primární zařízení používá čím dál více lidí

Mobily drtí počítače, jako primární zařízení je používá čím dál více lidí

Po měsíci jsme tu opět se Statistikami StatCounter, dnes se zaměříme na vzrůstající oblibu mobilních zařízení oproti notebookům a klasickým PC. Dá se směle říci, že mobily drtí počítače, ve světě už nějaký čas, u nás se v posledním období poprvé oba segmenty vyrovnaly. Dá se očekávat kopírování celosvětového trendu, tedy další růst používání mobilních telefonů oproti počítačům.

Mobil vs PC (2012 – 2022)

Na skutečnost, jak mobily drtí počítače, se podíváme na grafech společnosti StatCounter, která monitoruje využívání webových stránek po celém světě. Ukážeme si vývoj za posledních deset let.

Mobily drtí počítače - Statistika StatCounter - Mobil vs PC (2012 - 2022) - SVĚT
Mobil vs PC (2012 – 2022) – SVĚT
Mobil vs PC (2012 - 2022) - Česká republika - Statistika StatCounter
Mobil vs PC (2012 – 2022) – Česká republika

Jak vidíme, v celosvětovém měřítku mobilní telefony již drahný čas převládají nad klasickými PC. V České republice jsme trochu „opožděni“, zde se teprve používání smartphonů a počítáčů srovnalo. Je pravděpodobné, že trend bude pokračovat a chytré telefony i u nás zcela převládnou.

Mobily drtí počítače - Statistiky StatCounter - Mobil vs PC (2012 - 2022) - ASIE
Mobil vs PC (2012 – 2022) – ASIE

Pro zajímavost nabízíme ještě graf za stejné období posledního desetiletí v Asii. Můžeme vidět, že na tomto kontinentě se přehouplo používání mobilů na úkor počítačů již poměrně dávno, a to přesně v roce 2015.

Jak by měly firmy reagovat na rostoucí popularitu mobilů?

Pokud firma působí v oboru, kde využití mobilních telefonů výrazně roste, samozřejmostí by měla být optimalizace webových stránek pro chytré telefony. Ještě vyšší komfort ovšem může zákazníkům poskytnout tvorba mobilní aplikace.

Týká se to především situací, kdy firma poskytuje služby B2C, tedy koncovým spotřebitelům. Na trhu B2B (tedy firmy poskytující služby firmám) jsou totiž podmínky specifické, zaměstnanci v administrativě pracují na počítačích, které využívají i pro komunikaci a objednávání služeb. Jak jsme si již ukázali, tak i v Česku koncoví spotřebitelé dnes počítače často zcela odkládají. Nejde ale jen o webový provoz. Fenoménem moderních chytrých zařízení jsou právě aplikace, které lidé využívají stále častěji.

Jaké má mobilní aplikace výhody?

Mobilní aplikace přinášejí uživatelům na telefonu v mnoha ohledech vyšší komfort. V první řadě je možné je pro chytrý telefon lépe optimalizovat a integrovat s možnostmi, které nabízí jeho operační systém.

Takovým dobrým a typickým příkladem jsou třeba notifikace, které vám z aplikace chodí přímo do telefonu. Koupíte-li si například přes chytrou aplikaci jízdenku na vlak či letenku, pak vám bude formou notifikací chodit upozornění na blížící se odjezd, nečekané změny, detaily o zpoždění a podobne užitečné informace.

Ostatně právě cestování je jednou z oblastí, kterou nejen mladí uživatelé dnes dokáží kompletně vyřešit přes smartphone. Dalším odvětvím, kde obliba telefonů výrazně roste, jsou finance, bankovnictví a platby mobilem jako takové. K tomu se váže i nakupování, největší e-shopy dnes vyměňují mobilní verze svých webových rozhraní na nativní aplikace, které mohou snadno propojovat s výdejními boxy a dalšími navazujícími službami.

PC pro práci a tvorbu, mobily pro konzum

Je pravděpodobné, že současný trend se jednou zastaví a podíl počítačových uživatelů již od určité hranice klesat nebude. Pořád je zde totiž mnoho situací, ve kterých jsou klasické stolní počítače nenahraditelné. Jde zejména o byznysovou a profesionální sféru. Počítače tak budou sloužit především pro práci a tvorbu. Mobilní telefony místo toho zcela převládnou v oblasti konzumace obsahu a u koncových spotřebitelů.

Mobilní operační systémy

Co se týče mobilních operačních systémů, tak situace je již drahnou dobu neměnná a ustálená. V podstatě existují jen dva – Android a iOS. Samozřejmě, že tu máme i jiné systémy, jako HarmonyOS či systém pro tlačítkové mobily KaiOS. Ty ovšem stále představují jen pověstné zrnko prachu ve srovnání s dominujícími Androidem a iOSem.

Mobilní OS - SVĚT - červenec 2022
Mobilní OS – SVĚT – červenec 2022
Mobilní OS - Česko - červenec 2022
Mobilní OS – Česko – červenec 2022

Při srovnání operačních systémů v celosvětovém měřítku a konkrétně v České republice se ukazuje, že ty rozdíly jsou víceméně kosmetické.

Mobily a sociální sítě

Statistiky StatCounter - Sociální sítě přes mobil - SVĚT - červenec 2022
Sociální sítě přes mobil – SVĚT – červenec 2022

Přes chytré telefony je nejvíce používaný Facebook, následují Twitter, Instagram, Pinterest a YouTube.

To je pro dnešek ze statistik StatCounter vše. Příští měsíc se zaměříme zase na jiné segmenty, a možná přijde (ne kouzelník určitě ne) i slibované porovnání různých kontinentů a oblastí. Za měsíc naviděnou.

AN
Zdroje a obrázky: statcounter; pixabay

Komentáře

3 komentáře: „Mobily drtí počítače, jako primární zařízení je používá čím dál více lidí“

  1. […] Mobily drtí počítače, jako primární zařízení je používá čím dál více lidí […]

  2. […] Mobily drtí počítače, jako primární zařízení je používá čím dál více lidí […]

  3. […] Mobily drtí počítače, jako primární zařízení je používá čím dál více lidí […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..