Logo Huawei Černé

Huawei v Česku klesl loni provozní zisk o 15 % na 122 milionů Kč

Pobočce čínské technologické společnosti Huawei v Česku v loňském roce poklesl provozní zisk o 15%, a to na 122 milionů Kč. Celkový čistý obrat se snížil o 45 % na 3,56 miliardy korun. Plyne to z výroční zprávy společnosti.

Firmě loni podle prezidenta Lei Zhanga klesly tržby za zboží, což mělo za následek snížení tržního podílu spotřebitelské obchodní skupiny. Letos se chce vrátit k udržitelnému růstu. V divizi telekomunikačních sítí se chce společnost mimo jiné snažit více proniknout do nových oblastí, jako jsou video, IP TV a IT řešení. V kategorii spotřební elektroniky plánuje zlepšovat povědomí o svých značkách a zvyšovat podíl na trhu. Podniková divize Enterprise se zaměří na dodávky řešení ve státním i soukromém sektoru, mimo jiné v internetu věcí a v sektoru chytrých měst.

„Rozvoj v těchto oblastech očekáváme především díky posílení pozice v oblasti prodeje mobilních zařízení, výstavbě a správě telekomunikačních a podnikových sítí, cloudových řešení a také spolupodílení se na projektech smart and safe city,“ dodal Zhang.

Huawei v Česku a 5G technolosie

Huawei je mimo jiné jedním z klíčových dodavatelů infrastruktury pro tuzemské mobilní sítě. Některé technologie firmy pro svou síť 5G využívá například Vodafone. V oblasti mobilních telefonů postavení firmy oslabily sankce USA znemožňující využití operačního systému Android od Google.

Novinky firma v Evropě prezentuje prostřednictvím kamionové roadshow. Ta v Praze předvedla například řešení pro inteligentní síť v podnikových areálech, datová centra nebo cloud. Vedle toho společnost ukázala řešení například pro vzdělávání, e-government, finance, internetové poskytovatele či energetiku.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v roce 2018 označil technologie čínských společností Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko. Tvrzení dosud neodvolal.

USA možná uvolní některé sankce na Huawei

Americká vláda se údajně rozhodla, že uvolní některé sankce uvalené na čínské technologické společnosti. Na tyto sankce zdaleka nejvíce doplatila společnost Huawei, která kvůli umístění na seznam nežádoucích firem ztratila pozici jedničky na trhu smartphonů a přišla též o možnost používat plnohodnotný licencovaný systém Android.

O této skutečnosti, že se Spojené státy opravdu chystají povolit otěže, informovala agentura Bloomberg. Nebude to prý ovšem kvůli slitování se nad Číňany, nýbrž pro zajištění lepší konkurenceschopnosti amerických technologických společností vůči těm čínským a částečnému omezení technologického pokroku Číny.

Společnosti z USA podle nového pravidla nebudou muset žádat o kompletní licenci pro spolupráci s čínskými protějšky. Uvolnění sankcí se však týká pouze „určitých technologií a softwaru“, zejména tedy „technologií nízké úrovně“, jak uvádí Bloomberg s přímou citací Ministerstva pro průmysl a bezpečnost USA.

AN
Úvodní obrázek: huaweicentral


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..