HarmonyOS čínský operační systém

OS Harmony – Budoucnost společnosti Huawei závisí na tomto softwaru

Na své online akci 2. června 2021 společnost Huawei představila svůj nový operační systém OS Harmony. A operační systém Harmony má zahájit novou éru společnosti Huawei. Bez Googlu, zato s novou vizí a vlastním ekosystémem. To jest ambiciózním plánem společnosti Huawei.

Co je OS Harmony?

OS Harmony je nový všestranný operační systém určený k ovládání zařízení všech možných kategorií, od chytrých hodinek přes chytré telefony a tablety, až po televizory nebo domácí spotřebiče a sluchátka. Stejně jako v případě operačního systému Googlu chce Huawei zveřejnit jádro svého operačního systému jako software s otevřeným zdrojovým kódem dalším vývojářům. Mohou jej používat i jiní výrobci, takže by se v Číně mohl dokonce etablovat jako široká alternativa systému Android. OS Harmony je tedy jádrem nového směru, na který orientovala společnost své plány v roce 2019 plány, tedy Huawei bez Googlu. Na úspěchu či neśpěchu systému závisí budoucnost společnosti.

Jeden za všechny – všichni za jednoho

Harmony se narodil z nutnosti, neboť výluka z globální sítě zařízení Android a služeb Google si vyvinula vlastní ambiciózní vizi. OS Harmony má položit základ pro síťování všech možných interních zařízení. Hlavním principem je zde myšlenka operačního systému jako jakéhosi virtuálního „super zařízení“. Bez ohledu na to, kolik zařízení máte, měli byste je používat, jako by to bylo jedno. Tímto způsobem je také třeba minimalizovat potenciální interference mezi zařízeními.

Přehled super zařízení

Jádrem je ovládání zařízení „super zařízení“, jenž lze kdykoliv vyvolat z ovládacího centra na smartphonu nebo tabletu. Systém zobrazuje každé zařízení v oblasti pomocí jeho vlastní ikony. Díky tomu je spojení mezi nimi jednoduché. Pokud chci připojit svůj smartphone k jiným zařízením, přetáhnu jeho ikonu na ikonu mobilního telefonu, a to bez ohledu na to, jak je připojení navázáno, ať už přes Bluetooth nebo WiFi. Funguje to také pro přehrávání médií.

Pokud například sledujete video na smartphonu, když jste venku, můžete po příjezdu domů přetáhnout symbol TV na symbol smartphonu. Systém již pokračuje v přehrávání videa na televizoru. Přechod z reproduktorů na sluchátka funguje podobně. Princip funguje také s obsahem, obrázek lze přetáhnout ze smartphonu na symbol tabletu nebo počítače a poté se tam zobrazí. PC je však zvláštní případ, jelikož nefunguje s operačním systémem Harmony, nýbrž s Windows, poskytuje připojení modul Harmony. Souborový systém smartphonu se poté zobrazí jako jednotka ve správci souborů v počítači.

OS Harmony s flexibilními widgety

Uživatelské rozhraní je udržováno jednoduché, s jasnými tvary a sníženými systémovými barvami, černou, bílou a modrou. Správa a zobrazování aplikací je založeno na Androidu, ale přebírá také prvky z iOS. Tím se stírají hranice mezi ikonou aplikace, widgetem a náhledem obsahu. Ikony aplikací lze nakreslit do widgetu v různých velikostech přejetím prstem. Anebo je uložit jako widget na domovské obrazovce. Některé widgety lze vyvolat také z ovládacího centra z uzamčené obrazovky, například při ovládání přehrávání hudby. Zde by měla být možná jednoduchá změna mezi streamovacími službami a mezi přehrávacími zařízeními, jako jsou reproduktory a sluchátka.

Huawei: OS Harmony je lepší než Android a iOS

Huawei zdůrazňuje, že jeho vlastní systém dlouhodobě funguje rychleji než Android. Smartphony s operačním systémem Google se po několika letech zpomalí a nevyžádaná data stále více zpomalují rychlost čtení a zápisu. To není případ OS Harmony. Inteligentní architektura systému by měla také zajistit vyšší rychlost: Grafický modul spoléhá na inteligentní rozložení zátěže různých grafických výpočtů a paralelní zpracování pro lepší snímkovou frekvenci. Huawei také vidí výhodu oproti iOS. Kupříkladu Mate 40 Pro vydržel v testu 5,1 hodiny v graficky náročné hře s 90 FPS displejem, iPhone 12 Pro Max jen 3,9 hodiny při 60 snímcích za sekundu (FPS). Kromě toho existuje optimalizovaná správa úkolů , tedy při návratu do aplikace na pozadí se vždy zachová starý načtený obsah.

Která zařízení obdrží aktualizaci?

Huawei ohlásil obrovský aktualizační program, zda se to týká i všech zemí, nebylo upřesněno. Téměř všechny smartphony střední a vyšší třídy posledních několika let, stejně jako mnoho tabletů, by měly dostat aktualizaci na OS Harmony 2.

2. čtvrtletí 2021 (do konce června) - řada Huawei Mate 40 ( např. Huawei Mate 40 Pro ), řada P40 ( Huawei P40 Pro např. ), řada Mate 30, MatePad Pro

3. čtvrtletí 2021 (do konce září) - řada Huawei Mate 20, plus série Nova 6, 7 a 8, stejně jako Huawei MatePad

4. čtvrtletí 2021 (do konce prosince) - Huawei Mate 20 X, Mate X, řada P40, Huawei M6, Nova 5 Pro

1. polovina roku 2022: řada Mate 9, řada Mate 10, řada P10, řada P20, Nova 5, Huawei M5 

Závěrem – OS Harmony a důsledky

Huawei dělá z nutnosti ctnost: Místo toho, aby nadále doufali v opětovný přístup k plnohodnotnému Androidu včetně služeb Google, buší do zcela nového vlastního ekosystému. Koncept může fungovat na trzích bez dominance Google, jako je Čína. Jinde ve světě však z výkonnějšího HarmonyOS těží pouze chytré hodinky jako Huawei Watch 3. Většina také pravděpodobně nebude mít zájem o převod starých smartphonů Huawei se službami Google, jako je Huawei P30 Pro, na OS Harmony. A tak Harmony možná jen ukazuje cestu k rozdělení technologického světa. Pokud bude Huawei úspěšný, mohl by tento systém hrát hlavní roli v Číně, zatímco Android a Apple nadále dominují trhu na Západě.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „OS Harmony – Budoucnost společnosti Huawei závisí na tomto softwaru“

  1. […] OS Harmony – Budoucnost společnosti Huawei závisí na tomto softwaru […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..