Vyhledávače Seznam a Google

Vyhledávač Seznam vs vyhledávač Google

Česká republika patří k jedné z mála zemí, které disponují svým vlastním národním vyhledávačem, jenž konkuruje vyhledávání od společnosti Google. Dalšími takovými zeměmi jsou už jen Rusko se svým Yandexem, Čína s Baido a Jižní Korea s vyhledávačem Naver. Seznam vs Google, tedy jak si český Seznam stojí v porovnání s globálním gigantem Google, na to se podíváme v dnešním díle z pravidelných Statistik StatCounter.

Seznam nejsilnější na tablatech, nejslabší na mobilech

Nejprve se podíváme, jak si vedly vyhledávače Google, Seznam a další v minulém měsíci, a to pěkně přehledně a konkrétně na různých zařízeních, tedy na desktopu, smartphonech a tabletech.

Tablety

Na tabletech se Seznamu daří nejlépe, dosáhl téměř 19%, Google má v Česku na těchto zařízeních procent skoro 80. Další jako Bing, DuckDuckGo či Yahoo jen paběrkují.

Podíly vyhledávačů - Zařízení: Tablet
Podíly vyhledávačů – Zařízení: Tablet
Desktop

Co se týče počítačů a notebooků, pak na těchto zařízeních do čísel promlouvá dosti vyhledávač Bing, který v České republice dosahuje bezmála 8 procent. Seznam na desktopu vykazuje ve statistikách StatCounter 16,84% a vyhledávač od Googlu něco přes 73 procent.

Podíly vyhledávačů - Zařízení: Desktop
Podíly vyhledávačů – Zařízení: Desktop
Mobil

Na smartphonech je pozice Seznamu zřetelně nejslabší, neboť má pouze 11,69%, zatímco Google se může pochlubit procentuálním podílem 87,58. Ostatní vyhledávače na mobilních zařízeních v Česku opět pouze a jen paběrkují.

Podíly vyhledávačů Seznam a Google - Zařízení: Mobil
Podíly vyhledávačů – Zařízení: Mobil

Jak šel čas..

Seznam se sice snaží, ovšem v čase neustále oproti Googlu padá a ztrácí. Ukážeme si to na grafech za posledních deset let (2012 – 2022).

Všechna zařízení

Nejprve se podíváme, jaký byl vývoj za posledních deset let u vyhledávačů celkem, tedy v souhrnu desktopů, smartphonů a tabletů. Je zcela zřejmé, že nůžky mezi Googlem a Seznamem se stále rozevírají.

Podíly vyhledávačů Seznam a Google v letech 2012 - 2022 (Všechna zařízení)
Podíly vyhledávačů v letech 2012 – 2022 (Všechna zařízení)
Desktop a Mobil

Ukážeme si ještě vývoj za poslední desetiletí samostatně u segmentů Desktop a Mobil

Desktop
Desktop
Mobil
Mobil

Změna trendu se patrně konat nebude, nůžky se mezi vyhledávači Seznam a Google rozevírají pozvolna ale trvale a dlouhodobě. Dovolíme si predikovat, že podíl Seznamu na vyhledávání se bude neustále umenšovat, nad vodou drží Seznam nejspíše už jen starší generace, pro kterou asi stále platí, že „Seznam = internet“ (nic ve zlém).

AN
Zdroje a obrázky: statcounter


Uveřejněno

v

od

Komentáře

3 komentáře: „Vyhledávač Seznam vs vyhledávač Google“

  1. […] Vyhledávač Seznam vs vyhledávač Google […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..