Česká pošta logo - odstíny šedé

Česká pošta po Novém roce nejspíše znovu zdraží

Česká pošta má zřejmě v plánu, že opět zdraží, kromě tedy toho již listopadového oznámeného zdražovaní, bude patrně ceníky znovu přepisovat i po Novém roce. Podle končícího ředitele Romana Knapa nebude totiž bez výraznějších změn dost peněz na provoz poboček ve stávajícím rozsahu.

Ze zákona musí pošta provozovat 3 200 poboček. Ty se podle ředitele České pošty financují hlavně z výnosů z listovních zásilek, které ale rok od roku klesají. „Zhruba dva miliony podnikatelů, ičařů přejde povinně na datové schránky, tak se tento zdroj financování pobočkové sítě výrazně sníží. Kdybychom neudělali žádné změny, tak na to peníze nejsou,“ uvedl Knap.

„Stát si objednává u České pošty služby a je třeba, aby je zaplatil tak, jak má, minimálně pokryl náklady,“ podotýká také předsedkyně Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb Jindřiška Budweiserová.

Podnik nyní šetří i na pobočkách. V malých městech je totiž provozují obce nebo obchodníci a těchto partnerských poboček má Česká pošta přes osm set. Pro podnik jde o úsporu až stovek milionů ročně.

„Přispěje nám trochu peněz na provoz, ale téměř vůbec na mzdy. Tam se budeme muset otáčet, abychom měli výkony a za ty dostaneme víc peněz,“ uvedl starosta Chabařovic Josef Kusebauch (za SNK-ED). Právě Chabařovice jednu takovou pobočku provozují a za služby mají dostat od ledna dvojnásobek.

Snižování nákladů

Loni skončila pošta ve ztrátě přes šest set osmdesát milionů, před dvěma lety to byl víc než dvojnásobek. V kladných číslech hospodařila naposledy v roce 2017. Snížit náklady má třeba prodej nepotřebných budov. Aktuálně jich podnik nabízí sedm a dalších zhruba čtyřicet prostor pak Česká pošta nabízí k pronájmu.

Víc peněz do rozpočtu má přinést i zdražení v příštím roce, jen účet za elektřinu pošta předpokládá vyšší o miliardu. „To zdražování bude průběžné a ve všech segmentech podle toho, jak budeme znát přesnou nákladovou strukturu,“ dodává Knap.

O tom, jestli Česká pošta po Novém roce znovu zdraží, rozhodne zřejmě ale až nový šéf podniku. Zájemci se mohou hlásit do poloviny listopadu. Vítěz bude poštu řídit o ledna.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; čp


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..