Ilustrační obrázek - Žena zájem o smartphony

Zájem o smartphony uvadá

Zájem o smartphony uvadá, celosvětový trh s chytrými telefony má za sebou nejhorší třetí čtvrtletí od roku 2014. Ekonomické problémy totiž přiměly spotřebitele odložit nákupy zboží, které nepovažují za životně důležité, což je právě kupříkladu elektronika. Odbyt chytrých telefonů se za červenec až září snížil o 9 %, a prodloužil tak pokles, který trvá celý letošní rok. Tento trend bude s největší pravděpodobností pokračovat ještě dalších šest až devět měsíců.

Růst úrokových sazeb a účtů za energie utlumil zájem spotřebitelů o další nákupy. Významný podíl na snížení prodeje má i zpomalení růstu čínské ekonomiky a rovněž omezení pohybu související s bojem Pekingu proti nemoci covid-19. Čínští výrobci, jako je Xiaomi, Vivo a Oppo, zaznamenali v letošním roce prudký pokles prodeje. Odolný vůči poklesu je zatím pouze iPhone od americké společnosti Apple.

Jedničkou na trhu smartphonů zůstává Samsung, posiluje Aplple

Jedničkou na světovém trhu s podílem 22 % zůstal jihokorejský Samsung Electronics, který nemá významné zastoupení v Číně. Apple zvýšil podíl na trhu na 18 %, firma v září zahájila prodej svého nového přístroje iPhone. Třetí příčka patří čínské firmě Xiaomi s podílem na trhu 14 %, což je na stejné úrovni jako loni. Podíl dalších firem, Oppo a Vivo, se snížil.

Canalys očekává, že spotřebitelé, kteří doposud odkládali nákupy, budou čekat na výrazné slevy a výhodné akce. Výhled poptávky ve čtvrtém čtvrtletí a první polovině příštího roku zatím nevykazuje známky zlepšení. Ve čtvrtém čtvrtletí, tedy v hlavním nákupním období před Vánocemi, by odbyt mohl zůstat stabilní, na skutečné oživení je však zatím brzy, uvedl analytik společnosti Canalys Sanyam Chaurasia.

Nejen zájem o smartphony uvadá, týká se to i počítačů

Zpomalování růstu čínské ekonomiky a pokles spotřebitelských výdajů v důsledku rostoucí inflace povedou v letošním roce k propadu celosvětového odbytu jak smartphonů tak i osobních počítačů. Ke skutečnosti, že zájem o smartphony uvadá a trh s chytrými telefony klesá, patrně přispějí i přetrvávající problémy v dodavatelském řetězci a důsledky ruského útoku na Ukrajinu.

Slabá poptávka po osobních počítačích a chytrých telefonech zřejmě bude mít negativní dopady na hospodářské výsledky řady společností, od výrobců čipů až po velké technologické podniky, jako je Apple či Microsoft.

Celosvětové dodávky osobních počítačů se letos podle odhadů mají sníží o 9,5 %. Americký výrobce čipů Advanced Micro Device (AMD) varoval, že trh s osobními počítači směřuje do útlumu po dvou velmi silných letech.

AN
Zdroje a obrázky: canalys; gartner; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Zájem o smartphony uvadá“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..