Musk Starlink - internetové služby na Ukrajině

1300 terminálů sítě Starlink přestalo na Ukrajině fungovat

Na 1300 terminálů sítě Starlink přestalo na Ukrajině fungovat zhruba před dvěma týdny, a to kvůli nezaplaceným účtům. Satelitní sít Starlink provozuje společnost SpaceX miliardáře Elona Muska. S odkazem na své zdroje o této skutečnosti informovala americká společnost CNN. Jde o terminály používané armádou. Musk v polovině října uvedl, že jeho společnost už nebude internetové služby na Ukrajině platit, své oznámení ale nakonec odvolal. CNN už tehdy upozornila, že většinu z 20.000 terminálů plně nebo částečně financovaly jiné zdroje – například USA, Británie nebo Polsko.

Na Ukrajině bylo zhruba před dvěma týdny kvůli nezaplaceným účtům odpojeno 1300 terminálů potřebných pro připojení k satelitní síti Starlink provozovanou společností SpaceX miliardáře Elona Muska. S odkazem na své zdroje o tom informovala americká společnost CNN. Jde o terminály používané armádou. Musk v polovině října uvedl, že jeho společnost už nebude internetové služby na Ukrajině platit, své oznámení ale nakonec odvolal. CNN už tehdy upozornila, že většinu z 20.000 terminálů plně nebo částečně financovaly jiné zdroje – například USA, Británie nebo Polsko.

Musk se podle dřívější zprávy CNN obrátil na americké ministerstvo obrany s žádostí, aby financování převzalo. V polovině října pak na twitteru sdělil, že jeho společnost nebude už terminály na Ukrajině zdarma provozovat, nakonec ale po dni svoje oznámení odvolal. Jednání mezi miliardářem a Pentagonem ale ve skutečnosti pokračuje, napsala nově CNN.

Ukrajina se s výpadky terminálů potýkala několikrát. Nejnovější výpadek, který podle zdroje CNN začal 24. října, působí ukrajinské armádě značné problémy. Za odpojením byl podle tohoto zdroje nedostatek financí. Jde o terminály, které v březnu Ukrajina obdržela od britské firmy a používala je při bojových operacích.

Ukrajina nemá na zaplacení prostředky

Muskova společnost podle CNN za provoz každého z těchto 1300 terminálů účtovala měsíčně 2500 dolarů (zhruba 61.000 korun), a Ukrajina tak měla v září zaplatit 20 milionů dolarů (490 milionů korun), na což neměla prostředky. Začátkem října se proto Kyjev obrátil na Británii a požádal ji o poskytnutí zhruba tří milionů dolarů na zaplacení služby. Británie ale údajně odmítla s tím, že jsou důležitější oblasti, do nichž by měly finance plynout. Nejmenovaný britský činitel ale CNN sdělil, že jeho země podporuje několik terminálů, které mají pro ukrajinské vojáky taktický význam.

Muskovi se dostalo díků za to, že bezprostředně po únorovém zahájení ruské invaze zpřístupnil na Ukrajině satelitní službu Starlink. V situaci, kdy napadenou zemi postihly výpadky klasických komunikačních síti, se služba ukázala jako velmi užitečná jak z hlediska civilních, tak vojenských účelů.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; cnn; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..