SpaceX Falcon Heavy

SpaceX zahájila první misi rakety Falcon Heavy po více než třech letech

Raketa soukromé společnosti SpaceX Falcon Heavy dnes navzdory husté mlze odstartovala z floridského Mysu Canaveral na první misi po více než třech letech. Společnost Elona Muska posílá na oběžnou dráhu skupinu satelitů pro americké vesmírné síly, napsala agentura Reuters.

Tento nejsilnější raketový nosič měl primárně dostat na oběžnou dráhu Země náklad Vesmírných sil Spojených států, konkrétně dvě geostacionární družice. Zhruba 29 minut dlouhé okno pro start rakety se otevřelo ve 14:41 SEČ. Nosná raketa Falcon Heavy vznikla rozšířením menší nosné rakety Falcon 9 o dva pomocné vzletové raketové stupně. Falcon 9 je v prvním stupni vybaven devíti motory, Falcon Heavy jich má trojnásobek.

Oba pomocné stupně, vysoké zhruba pět pater, se chvíli po startu synchronně oddělily od hlavní části rakety zhruba 29 kilometrů nad zemí. Po několika minutách volného pádu zažehly své motory a následně přistály skoro ve stejnou chvíli na betonových plochách u východního pobřeží Floridy, což vyvolalo bouřlivý potlesk v sídle společnosti SpaceX v kalifornském Hawthornu.

USSF-44

SpaceX nedlouho před startem této mise USSF-44 z kosmodromu Kennedyho vesmírného střediska na Floridě avizovala, že všechny raketové systémy fungují a počasí vypadá příznivě. A ku vzletu skutečně došlo podle plánu.

„Dlouhé tři roky, 129 dní a sedm hodin jsme čekali na další start nosné rakety Falcon Heavy. Půlhodinové startovní okno se otevírá ve 14:41 SEČ. Centrální i postranní stupně jsou zcela nové. Na oběžnou dráhu bude vyneseno několik malých experimentálních a technologických vojenských družic jako sekundární náklad,“ shrnul na Twitteru před startem specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

SpaceX v průběhu letu na Twitteru informovala, že boční stupně se od rakety oddělily a již zdárně dosedly na Přistávací plochy 1 a 2 na floridském mysu Canaveral. Centrální raketový stupeň s vojenským nákladem pak pokračoval v příslušném navádění na orbitu.

Jedná se o první misi SpaceX Falcon Heavy od června 2019, společnost SpaceX od té doby provedla více než 100 misí pomocí své rakety Falcon 9.

AN
Zdroje a obrázky: spacex; agentury; twitter


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „SpaceX zahájila první misi rakety Falcon Heavy po více než třech letech“

  1. […] SpaceX zahájila první misi rakety Falcon Heavy po více než třech letech […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..