Server cztwitter.cz na sociální síti Mastodon

Někteří uživatelé sociální sítě Twitter prchají na Mastodon

Někteří uživatelé sociální sítě Twitter prchají na alternativní decentralizovanou platformu Mastodon, neboť hledají alternativu poté, co kolem mikroblogovací sítě Twitter panoval po převzetí miliardářem Elonem Muskem nebývalý chaos. Jako první o této skutečnosti informovala agentura Reuters.

Decentralizovaná sociální síť Mastodon se těší v poslední době opravdu nebývalému zájmu ze strany uživatelů. Každou hodinu přibydou tisíce nových uživatelů. Před Muskovým převzetím firmy Twitter se na síť Mastodon registrovalo v průměru 60 až 80 nových uživatelů za hodinu. V pondělí však počet nových registrací činil více než 3 500 za hodinu. „Za poslední týden jsem získal více nových sledujících než za předchozích pět let,“ uvedl minulý týden odborník na sociální média Ethan Zuckerman z Massachusettské univerzity v Amherstu.

A není se ani tak moc čemu divit, že uživatelé sociální sítě Twitter si z nejrůznějších alternativ volí právě Mastodon. Tato sociální síť se totiž Twitteru ve většině ohledů dosti podobá. Hlavní rozdíl je ovšem v tom, že sociální síť nevede jedna osoba či firma.

Profil Anděla Azazela na Mastodon
Profil Anděla Azazela na Mastodon

Mastodon – decentralizovaná sociální síť

Síť Mastodon je decentralizovaná a běží na tisícovkách počítačových serverů, které provozují převážně dobrovolní správci. Síť vytvořil mladý německý programátor Eugen Rochko s cílem vybudovat digitální veřejný prostor, který by nebyl pod kontrolou jediné organizace.

Aktivních uživatelů již přes milion

Rochko v pondělí uvedl, že počet aktivních uživatelů sítě přesáhl jeden milion osob. To je pouhý zlomek ve srovnání s konkurenčními sítěmi, jako jsou Twitter či Facebook. Mastodon nicméně v posledních dnech zažívá prudký růst počtu uživatelů, napsala agentura Reuters.

Počty měsíčních aktivních uživatelů a počty servrů Mastodon

Rochko síť spustil v roce 2016, kdy se spekulovalo o tom, že firmu Twitter chce koupit spoluzakladatel internetové platební služby PayPal a Muskův spojenec Peter Thiel. „Pravicový miliardář se chystal koupit de facto veřejnou službu, která není veřejná,“ řekl letos Rochko agentuře Reuters. „Je opravdu důležité mít takovouto globální komunikační platformu, na které se můžete dozvědět, co se děje ve světě, a komunikovat s přáteli. Proč je to kontrolováno jednou firmou?“ dodal.

Anděl Azazel; AN
Zdroje a obrázky: agentury; mastodon A-A, cztwitter.cz

Komentáře

2 komentáře: „Někteří uživatelé sociální sítě Twitter prchají na Mastodon“

  1. […] Někteří uživatelé sociální sítě Twitter prchají na Mastodon […]

  2. […] Někteří uživatelé sociální sítě Twitter prchají na Mastodon […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..