Mastodon Logo sociální sítě

Mastodon – Sociální síť založená na open source

Mastodon je sociální síť podobná Twitteru, liší se ovšem od většiny sociálních sítí tím, že se jedná open source a každý si tedy může založit svoji vlastní instanci. Každá instance je propojená s ostatními instancemi a je tedy možné se na ně připojit pomocí jednoho účtu. Služba je kompatibilní s federovanou sociální sítí GNU social a dalšími sítěmi, které využívají standard OStatus. Od vydání verze 1.6 je také kompatibilní s protokolem ActivityPub.

Progresivní Webová Aplikace

Vždy můžete Mastodon používat z prohlížeče na svém počítači nebo telefonu. Můžete ho přidat na svou domovskou obrazovku a některé prohlížeče podporují i push notifikace, tak jako nativní aplikace.

Otevřené API

Mastodon má otevřený zdrojový kód a elegantní, dobře dokumentované API přístupné každému. Vytvořte si vlastní nebo používejte jednu z mnoha aplikací vytvořenou vývojáři třetích stran

Registrace – Výběr komunity

Při registraci si musíte vybrat komunitu. Každá komunita je provozována zcela nezávislou organizací nebo jednotlivcem. Můžete sledovat a komunikovat s lidmi z jiných komunit hladce z jednoho účtu. Můžete později přesunout svůj účet do jiné komunity, aniž byste přišli o své sledující.

Na hlavním serveru Mastodon máte na výběr z mnoha různých komunit – Obecné, Regionální, Umění, Hudba, Aktivismus, LGBTQ+, Hraní, Technologie či Jídlo etc. Nutno zdůraznit, že jsou zde uváděny jen ty komunity a servery, které se zavázaly k aktivní moderaci proti rasismu, sexismu a transfobii. Můžete se ale registrovat kdekoliv, kde tyto restrikce neplatí.

Na některé servery se můžete registrovat přímo, na jiné je potřeba schválení vaší žádosti.

Mastodon komunity
Mastodon komunity
Příspěvky nebo-li Toots

Na Mastodon se píší krátké příspěvky nazývané „toots”. Ty mohou dosahovat délky až 500 znaků (tweety na Twitteru pouze 280 znaků).

Mastodon bez reklam

Mastodon nemá incentivu vám něco prodávat a dovoluje vám konzumovat obsah, který máte rádi, bez přerušení. Váš proud je chronologický, bez reklam a algoritmů, takže jen vy rozhodujete o tom, koho a co chcete vidět.

Mastodon pro organizace

Provozujte si svou vlastní platformu pro sociální média na vaší vlastní infrastruktuře. Nenechte vaši firmu či neziskovku nechat záviset na společnosti, která může změnit pravidla hry. Ano, napište si svá vlastní pravidla.

Sponzoři projektu

Mastodon je svobodný, otevřený software. Nepoužívá reklamy, monetizaci ani venture kapitál. Vaše příspěvky přímo podporují plnočasový vývoj projektu.

Sponzoři projektu

Oficiální aplikace

Kromě webové verze a všech aplikací třetích stran existuje oficiální aplikace pro Mastodon pro iOS a Android. Stahujte ZDE

AN
Zdroje a obrázky: mastodon


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Mastodon – Sociální síť založená na open source“

  1. […] Mastodon – Sociální síť založená na open source […]

  2. […] Mastodon je sociální síť podobná Twitteru. Na rozdíl od většiny sociálních sítí je Mastodon open source a každý si může založit svoji vlastní instanci. Každá instance je propojená s ostatními instancemi, a je tedy možné se na ně připojit pomocí jednoho účtu. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..