Logo americké společnosti Meta Platforms

Meta chystá obří propouštění, 11000 lidí, což je 13 % zaměstnanců, přijde o práci

Ve šlépějích Elona Muska na Twitteru kráčí i další americký miliardář a mijitel sociální sítě, a to Mark Zuckerberg. Ve společnosti Meta Platforms chystá obří propouštění. Matku Facebooku musí opustit 11 000 lidí, což představuje zhruba 13 % její pracovní síly. Firma to uvedla v povinném oznámení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Letošní rok se tak stává obdobím jednoho z nejmasovějších propouštění v celém technologickém sektoru.

Společnost Meta, která je majitelem sociálních sítí Facebook, Instagram či komunikační služby WhatsApp, se potýká s rostoucími náklady a slabším zájmem inzerentů. „Nejenže se on-line obchodování vrátilo k dřívějším trendům, ale makroekonomický pokles, zvýšená konkurence a ztráta reklamních signálů způsobily, že máme mnohem nižší příjmy, než jsem očekával,“ uvedl ve zprávě zaměstnancům generální ředitel Mark Zuckerberg. „Spletl jsem se a beru za to zodpovědnost,“ dodal.

První takové masové propouštění v celé historii Facebooku

Pro společnost Meta (dříve Facebook) je takto masové propouštění první v 18leté historii firmy. Jiné technologické společnosti jako Microsoft nebo Twitter už letos propustily další tisíce zaměstnanců. Technologiím a jejich akciím se dařilo v čase koronavirové pandemie. V letošním roce se jich ale velmi nepříznivě dotýká vysoká inflace a rychle rostoucí úrokové sazby.

Zuckerberg zdůraznil, že firma se musí stát kapitálově efektivnější a uvedl, že společnost přesune zdroje do „oblastí růstu s vysokou prioritou“, jako je jeho vyhledávač AI, reklama a obchodní platformy, ale i jeho projekt Metaverse, tedy virtuálního vesmíru.

Meta uvedla, že propuštěným zaměstnancům zaplatí odstupné ve formě 16 týdnů základní mzdy plus dva další týdny za každý rok služby u firmy a proplatí zbývající placené volno. Zaměstnancům budou uhrazeny náklady na zdravotní péči po dobu dalších šesti měsíců.

Akcie Mety letos ztratily více než dvě třetiny své hodnoty. Po oznámeném propouštění před začátkem dnešního obchodování přidávaly zhruba 3 %.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..