Meta Metaverse: Meta - Čtvrtletní zisk klesl o polovinu, akcie oslabily, Zuckerberg s metaverse riskuje

Meta – Čtvrtletní zisk klesl o polovinu, akcie oslabily, Zuckerberg s metaverse riskuje

Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 52 % na 4,4 miliardy dolarů (zhruba 107 miliard Kč). Tržby se snížily o 4 % na 27,7 miliardy dolarů. Překonaly však očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na 27,4 miliardy dolarů. Akcie společnosti Meta nicméně po zveřejnění výsledků oslabily o více než 10 %, a to byl jen začátek. Mark Zuckerberg navíc s metaverse celkem dost riskuje.

Společnost Meta ve výsledkové zprávě rovněž oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává tržby 30 až 32,5 miliardy dolarů. „Naše komunita pokračuje v růstu,“ uvedl zakladatel a šéf podniku Mark Zuckerberg. „Ačkoli u tržeb čelíme krátkodobým výzvám, jsou tu základy k návratu k silnějšímu růstu tržeb,“ dodal.

Podnikání firmy Meta ohrožuje řada problémů. Patří mezi ně silná konkurence firem TikTok a Amazon.com na trhu s reklamou. Její tržby negativně ovlivnily také změny společnosti Apple v oblasti ochrany osobních údajů v mobilním operačním systému iOS.

Ekonomický list The Wall Street Journal v září s odvoláním na zdroje obeznámené s plány podniku uvedl, že Meta hodlá v příštích měsících snížit náklady minimálně o 10 %, a to mimo jiné prostřednictvím redukce počtu zaměstnanců.

Zuckerberg s vizí metaverse riskuje. Akcie spadly o 22 %

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg sází vše na jednu kartu, a tou je metaverse, čímž dosti riskuje. Do vývoje otevřeného virtuálního světa sype jeho firma Meta Platforms obrovské finanční prostředky, konkrétní výsledek to však zatím nemá žádný. Společnost vykázala už čtvrtý pokles čtvrtletního zisku v řadě. A Wall Street to čím dál více zneklidňuje.

Akcie se po oznámení čtvrtletních výsledků prudce propadly, nejdříve o zmiňovaných 10 %, následně až o 22 %. Jsou nejníže od roku 2016. Od začátku roku firma spadla o 70 %. Hlavním důvodem jsou masivní investice společnosti do segmentu Reality Labs, který pracuje na vývoji metaverse. Jen letos v něm Meta utopila více než devět miliard dolarů (zhruba 219,4 miliardy Kč). Za celý loňský rok pak byla ztráta Reality Labs 10 miliard dolarů.

Výdaje na Reality Labs navíc budou dál růst. „Očekáváme, že ztráty Reality Labs v roce 2023 meziročně výrazně porostou,“ uvedla Meta. Podle Zuckerberga to bude zapříčiněno uvedením nových brýlí pro virtuální realitu na trh a vyplácením mezd inženýrům a dalším pracovníkům, kteří metaverse připravují.

Akciový trh ale vnímá miliardové utrácení za metaverse jako velký risk. Investiční společnost Altimeter Capital, která je významným investorem Mety, už před několika dny napsala společnosti otevřený dopis, v němž žádala, aby se investice do metaversa omezily na pět miliard dolarů ročně. Jiní akcionáři nedávno vyjádřili podobné obavy, investice firmy označili za „nadměrně velké a děsivé“, uvedla agentura Reuters. Analytici navíc poukazují na neochotu firmy snížit náklady, což pokládají za „extrémně znepokojující“.

V době, kdy jiní technologičtí giganti Microsoft a Google ruší pracovní místa nebo omezují nábor, počet zaměstnanců Mety naopak vzrostl – mezi druhým a třetím čtvrtletím o 32 procent. V nadcházejících měsících by ale podle nedávných informací The Wall Street Journal měla firma náklady snížit minimálně o 10 procent.

Zuckerbergův hazard?

„Metaverse se jeví vzhledem k ekonomické krizi jako jeden velký hazard,“ řekl Reuters Paolo Pescatore, analytik společnosti PP Foresight. Cesta za tímto cílem bude podle něj ještě „dlouhá a bolestivá“. Zuckerberg s metaverse značně riskuje.

„Lidé nespěchají, aby si koupili brýle pro virtuální realitu nebo dokonce sledovali 360stupňová videa… Toto nové zařízení stále působí jako drahá hračka,“ dodal. „Myslím, že shrnutí toho, jak se investoři právě cítí, je, že existuje příliš mnoho experimentálních sázek proti osvědčeným sázkám na jádro společnosti… Myslím, že každý by rád slyšel, proč si myslíte, že se to vyplatí,“ ptal se po oznámení výsledků během konferenčního hovoru s vedením společnosti analytik investiční banky Jefferies Brent Thill.

Zuckerberg si ale stojí za svým. „Bylo by chybou, kdybychom se nezaměřili na žádnou z těchto oblastí (v Reality Labs), které budou zásadně důležité pro naši budoucnost. Děláme špičkovou práci, která v různých časových obdobích během příštích pěti až deseti let nakonec přinese vyzrálé produkty,“ obhajoval riskantní investice.

AN
Zdroje a obrázky: agentury, meta, remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Meta – Čtvrtletní zisk klesl o polovinu, akcie oslabily, Zuckerberg s metaverse riskuje“

  1. […] Meta – Čtvrtletní zisk klesl o polovinu, akcie oslabily, Zuckerberg s metaverse riskuje […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..