Ilustrační foto - Mobil notebook macbook

Verze operačních systémů Windows iOS a Android v říjnu 2022

V dnešních pravidelných měsíčních statistikách StatCounter se zaměříme na operční systémy, tedy předně na jejich jednotlivé verze. Ukážeme vám, jak si verze operačních systémů Windows macOS a Android vedly v říjnu 2022. Proč neuvádíme dato u macOS se dočtete v článku.

Verze operačních systémů

Windows

Windows je v informatice označení pro několik různých operačních systémů od firmy Microsoft. Všechny mají grafické uživatelské rozhraní, avšak liší se použitým jádrem systému, úrovní podpory multitaskingu (současného běhu více úloh najednou) i používanými knihovnami a účelem použití.

První verze Windows 1.0 byla na trh uvedena pro systém MS-DOS v roce 1985, avšak masového rozšíření dosáhl až Windows 95. V současné době jsou aktuální klientské verze Windows 8.1 Windows 10, a Windows 11. V případě serverových verzí: Windows Server 2008, 2012, 2016 a 2019 a 2022.

Verze operačních systémů Windows Celosvětově
Windows – Svět
Windows - Česko
Windows – Česko

Jak vidno z grafů, tak ve světě i v České republice nekompromisně dominuje Windows 10. Jedenáctky mají zhruba nějakých pouhých 15 %. Solidně se stále drží již nepodporované Win 7, když celosvětově mají něco málo pod 10 procent.

macOS

macOS je operační systém pro počítače Macintosh společnosti Apple. Systém Mac OS byl uveden s prvním počítačem Macintosh v roce 1984.

Systém macOS je plně přizpůsoben počítačům Macintosh. Ačkoliv na Macích můžete spustit Windows, opačně to možné není. Politika Applu – vývoj vlastního hardwaru i softwaru eliminují problém s jejich nekompatibilitou. Apple nehodlá umožnit spuštění macOS na PC (= počítač platformy x86, který nepoužívá UEFI a není elektronicky označen jako Mac). Přesto je možné (nelegálně) na některých PC operační systém macOS rozběhnout. Tato verze se kvůli svému způsobu vzniku (hackerská úprava části kódu) někdy nazývá Hackintosh.

Data o verzích operačního systému macOS nenabízíme z důvodu toho, že samotný StatCounter uvádí, že jeho přehledy jsou nepřesné, protože Apple nesprávně hlásí Big Sur 11 jako Catalin 10.15. Takže data o využití jsou tím pádem deformována a dokud toto Apple neopraví, tak jsme usoudili, že je zbytečné tato nepřesná a deformovaná data zde zveřejňovat.

iOS

iOS je mobilní operační systém pro telefony iPhone společnosti Apple. Nejdříve byl jako iPhone OS vyvinut na základě macOS pro původní iPhone uvedený na trh v roce 2007, později byl upraven i pro další mobilní zařízení jako je multimediální přehrávač iPod touch a tablet iPad. Nyní jsou z něj odvozené samostatné operační systémy iPadOS pro iPady, tvOS pro mediální konzoli Apple TV a watchOS pro hodinky Apple Watch. Apple pravidelně každý rok vydává novou verzi svého operačního systému.

Verze operačních systémů - iOS Celosvětově
iOS – Svět
iOS Česko
iOS – Česko

V Česku vládne iOS 16.0, zatím co ve světě převládá iOS 15.6.

Android

Android je mobilní operační systém založený na jádře Linuxu, který je dostupný jako otevřený software (open source). Obvykle je doplněn o proprietární software, který poskytuje důležité služby. Je používán na smartphonech, tabletech, chytrých televizích a dalších zařízeních. Vývoj Androidu vede firma Google pod hlavičkou konsorcia firem Open Handset Alliance a výrobci různých zařízení mohou Android upravovat při dodržení stanovených podmínek. Název Android je často doplněn o název prostředí, které vyvíjí sám vývojář (například MIUI od Xiaomi, One UI od Samsungu), nebo je zcela vynechán, pokud jsou změny příliš velké (například systémy YunOS, Fire OS, OxygenOS, LineageOS).

Android - Svět
Android – Svět
Verze operačních systémů - Android - Česko
Android – Česko

U Androidu se jak v České republice tak ve světě seřazují verze dle využívání sestupně dle nejnovější.

AN
Zdroje a obrázky: statcounter


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Verze operačních systémů Windows iOS a Android v říjnu 2022“

  1. […] Verze operačních systémů Windows iOS a Android v říjnu 2022 […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..