České radiokomunikace - webové stránky

České Radiokomunikace – Vlastní stream a největší datové centrum v ČR

České Radiokomunikace spustí během příštího půlroku projekt streamovací služby pro sledování videí přes internet. O zapojení do projektu jednají s některými televizními firmami na českém trhu. Firma také chystá stavbu největšího datového centra v České republice. Vybuduje ho namísto končících rozhlasových vysílačů v Praze-Zbraslavi. Bude mít kapacitu přes 2000 serverových míst (racků) a příkon 25 megawattů. Hotovo má být příští rok na jaře, zprovoznit centrum chtějí na přelomu let 2024 a 2025. Uvedl to generální ředitel Českých Radiokomunikací Miloš Mastník.

České Radiokomunikace – Vlastní stream

„Je to projekt, o kterém si myslíme, že má své opodstatnění a místo na trhu. Máme srovnání z různých zemí, například z Francie, kde to funguje velmi dobře. Momentálně na tomto konceptu pracujeme,“ uvedl Mastník. Technologicky je podle něj služba připravená již nyní.

V Česku je nejoblíbenější placenou televizní streamovací službou Netflix s podílem okolo 37 %. Následuje HBO Max s pětinovým podílem, zhruba deset procent patří domácí platformě televize Nova Voyo. Do čísel bude stále více promlouvat Disney+, který vstoupil na trh v letošním roce. Data vyplývají z údajů distribuční firmy Axocom.

Podle Mastníka je v současnosti na trhu patrný pokles zájmu o placený příjem televizního signálu, a roste tak význam bezplatného terestrického vysílání, které v současnosti využívá jako primární způsob příjmu signálu okolo 53 % populace. Proto považuje jakékoli úvahy o dalším snižování počtu frekvencí pro terestrické vysílání ve prospěch mobilních sítí po roce 2030 za špatný směr.

„V některých oblastech by se měl naopak počet kmitočtů pro televizní vysílání zvýšit, aby se zlepšila kvalita signálu. Například pro multiplexy České televize a Českých Radiokomunikací,“ podotkl. O budoucnosti kmitočtů bude rozhodovat světová telekomunikační konference v příštím roce a následně Evropská komise.

Výstavba největšího datového centra v ČR

Nové datové centrum bude mít kapacitu přes 2000 serverových míst a příkon 25 megawattů. Vybudované má být do jara příštího roku, zprovoznění centra pak České Radiokomunikace chystají na přelom let 2024 a 2025. Jde o šesté datové centrum, které bude společnost provozovat. Dosud největší je objekt na pražském Žižkově s 500 serverovými místy, vedle toho mají České Radiokomunikace záložní datové centrum na Strahově a dále v Brně, Ostravě a Pardubicích.

Firmu České Radiokomunikace loni koupily od fondů Macquarie Asset Management fondy Cordiant Digital Infrastructure, obchodované na hlavním trhu londýnské burzy. Mastník je generálním ředitelem Českých Radiokomunikací od začátku letošního července, předtím byl ve společnosti obchodním ředitelem.

Ředitel uvedl, že firma disponuje na nákupy vyššími jednotkami miliard korun. Podle Mastníka jde o vlastní finance v kombinaci s investičními prostředky vlastníka a bankovními úvěry. V hledáčku společnosti jsou provozovatelé datových center, cloudu nebo majitelé sítí. Naopak o poskytovatele obsahu, například mediální nebo softwarové firmy, zájem společnost nemá.

„Náš nový vlastník, kterým jsou fondy Cordiant Digital Infrastructure, se zaměřuje na dlouhodobý rozvoj, proto si můžeme dovolit investice nebo akvizice s návratností třeba deset i více let,“ dodal Mastník. Podnik zároveň pokračuje v investicích do rozvoje vlastní sítě Internetu věcí. Ta v současnosti prostřednictvím technologie LoRaWan pokrývá 98 procent populace v ČR

AN
Zdroje a obrázky: agentury; cra


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „České Radiokomunikace – Vlastní stream a největší datové centrum v ČR“

  1. […] České Radiokomunikace – Vlastní stream a největší datové centrum v ČR […]

  2. […] České Radiokomunikace – Vlastní stream a největší datové centrum v ČR […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..