Ilustrační obrázek - V Česku stále dominuje mezi placenými TV službami Netflix

V Česku stále dominuje mezi placenými TV službami Netflix

V Česku stále dominuje mezi placenými TV službami Netflix s podílem kolem 37 %. Na druhém místě se drží HBO Max, jenž má zhruba pětinový podíl, třetí je platforma Voyo s podílem okolo 10 %. Pozice této první trojky bude jistě čím dál tím více ohrožovat Disney+, ten je k dispozici divákům v České republice teprve od poloviny června tohoto roku. Netflix v Česku funguje již od roku 2016, česká verze webu Netflixu a vybraných filmů z nabídky je v provozu od roku 2019.

Výzvy pro Netflix

Nadcházející sezona přináší pro Netflix podle mediální expertky Eriky Luzsiczy výzvy v podobě posilující konkurence a rostoucí inflace. „Například Disney+, který letos vstoupil do Česka, už hlásí, že má celosvětově více předplatitelů než tahoun trhu Netflix. V České republice to nebude mít úplně jednoduché, protože zdejší publikum je jednak konzervativnější a hlavně citlivější na cenu,“ uvedla.

Boj o diváka v inflační době

V souvislosti s rostoucí inflací a ekonomickým ochlazením se podle Luzsiczy dá očekávat, že část diváků streamovacích služeb bude předplatné rušit. „Výhledově proto do celkových statistik může nejvíce promluvit reklamou podpořené předplatné. To by mohlo dobře fungovat i v tuzemsku, řekla dále. Dodala, že boj o diváky se přesune od nabídky zpět k ceně, potažmo k tomu, kdo nabídne výhodnější podmínky právě třeba díky reklamě ve vysílání.

Vlastní tvorba streamovacích společností

Původně streamovací společnosti typu Netflix, HBO Max nebo Apple TV+ v posledních letech začaly samy vytvářet video obsah, tedy natáčet filmy a seriály, čímž zcela změnily podobu audiovizuálního průmyslu. Souvisí s tím také odklon od lineárního sledování televizního programu, kdy divák sleduje to, co televize vysílá, v čase, kdy televize chce, k nelineárnímu sledování, tedy k videu na vyžádání v čase, který si divák vybere.

Pobídky zahraničním filmovým štábům, tedy vrácení peněz, které v dané zemi utratí, poskytují více než tři desítky států. Česká republika má tuto sumu určenou na 20 %, mnohé země v Evropě i mimo ni vratky zvyšují i přes 30 %. Přesto americké i další produkce Česko vyhledávají. „Jezdíme tam, kde mají i něco navíc. Tady jsou báječné stavby, lokace, vybavená studia. Vedle Británie tady jsou nejlepší filmové štáby v Evropě,“ řekl před časem na pražské konferenci Film jako byznys producent Kevan Van Thompson.

Netflix v ČR natáčel seriál Dopis pro krále, Armádu lupičů, Vyproštění 2, Kosmonauta z Čech nebo akční hit The Gray Man. Jen loni zde štáby Netflixu strávily 120 natáčecích dní, v tomto trendu hodlá pokračovat i dále, uvedla společnost dříve.

AN
Úvodní obrázek: pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „V Česku stále dominuje mezi placenými TV službami Netflix“

  1. […] V Česku stále dominuje mezi placenými TV službami Netflix […]

  2. […] V Česku stále dominuje mezi placenými TV službami Netflix […]

  3. […] V Česku stále dominuje mezi placenými TV službami Netflix […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..