Ukrajinci se nemohou zaregistrovat ani přihlásit na Twitter - zeď

Ukrajinci se nemohou zaregistrovat ani přihlásit na Twitter

Americký miliardář a druhý nejbohatší člověk na světě Elon Musk na Twitteru v neděli slíboval překvapení podvodným účtům a internetovým botům. Rozhodl se rázně jejich počty na své sociální síti zredukovat. Po zavedených opatřeních se ovšem v současnosti není možné na Twitter zaregistrovat nebo přihlásit z mobilního telefonu, jehož číslo je zaregistrované u mobilního operátora na Ukrajině. Ukrajinci se tak nemohou nyní zaregistrovat ani přihlásit na Twitter.

Musk podvodným účtům a internetovým botům vyhlásil válku už dříve. V neděli jim ovšem slíbil překvapení. O několik hodin později Twitter zablokoval přibližně 30 mobilních operátorů po celém světě, čímž fakticky znemožnil přístup ke stovkám tisícům účtů, především v asijsko-pacifickém regionu. Tento krok byl součástí dlouhodobé strategie Muska, který se snaží sociální síť zbavit spamů, tedy nevyžádaných a masově šířených sdělení. Místo cílení na jednotlivé účty zvolil strategii blokování mobilních operátorů, které nejčastěji podvodné účty využívají.

Všichni uživatelé, kteří využívají služeb zablokovaných operátorů, tak mají smůlu při dvoufázovém ověřování. Nemohou jim totiž přijít potvrzovací SMS zprávy z Twitteru. Otázkou ovšem je, proč Twitter přestal akceptovat ukrajinské mobilní operátory, čímž se Ukrajinci nemohou zaregistrovat ani přihlásit na Twitter.

Při zakládání účtu je totiž potřeba zadat své telefonní číslo s tím, že uživatel musí vybrat z nabízených předvoleb. Ta ukrajinská (+380) však není na seznamu k dispozici. Podobné problémy hlásili například také uživatelé z Kosova.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na informace o ukrajinských účtech reagoval samozřejmě podrážděně. Na Twitteru napsal, že válka na Ukrajině kvůli tomu zmizela z trendů na sociální síti. Následně Muska v příspěvku označil s dovětkem, že „by ho zajímalo, jestli se někdy dočkáme Twitter Files o podzimu/zimě 2022?“.

AN
Zdroje a obrázky: twitter, remix pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..