Twitter jako nástroj pro šíření pravdy a zaručující svobodu projevu

Německé ministerstvo: Twitter musí být v EU pod dohledem

Německé ministerstvo hospodářství prostřednictvím svého představitele Svena Giegolda burcuje, že Twitter musí být v EU pod dohledem. Giegold navrhuje, aby Evropská komise (EK) dohlížela na tuto americkou internetovou společnost podobně, jako už dohlíží na jiné velké technologické firmy. Zdůvodnil to postupem společnosti z poslední doby, kdy ji vede miliardář Elon Musk. Twitter je teď podle Giegolda nevyzpytatelný a představuje hrozbu pro svobodu projevu.

Giegold je na ministerstvu hospodářství státním tajemníkem zodpovědným za politiku hospodářské soutěže. V případě Twitteru poukázal například na pozastavení účtů novinářů a na omezení přístupu k některým odkazům ze strany Twitteru. V dopise dvěma evropským komisařům Giegold vyzval EU, aby zahájila vyšetřování. Uvedl také, že komise by měla jednat, aby zabránila chování, které je v případě Twitteru podle něj v rozporu s antimonopolními zákony.

„Všeobecné podmínky, které se mění téměř každou hodinu, nepravidelné zdůvodňování rozsáhlých omezení odkazů a blokování novinářů ohrožují svobodu hospodářské soutěže a představují riziko pro svobodu projevu, informací a tisku,“ napsal Giegold na twitteru a zároveň sdílel svůj dopis. Musk tento týden oznámil, že z funkce šéfa Twitteru odstoupí. Předtím o tom nechal hlasovat na twitteru a většina z těch, kteří se do hlasování zapojili, dala najevo, že si přeje Muskův odchod.

Německá vláda: Vývoj v Twitteru sledujeme s obavami

Vláda německého kancléře Olafa Scholze už dříve uvedla, že vývoj v Twitteru sleduje s rostoucími obavami. Německé regulační orgány tlačí na vládní instituce, aby přestaly zveřejňovat oznámení výhradně na soukromých platformách, a propagují alternativy, jako je například začínající decentralizovaná síť sociálních médií Mastodon.

Podle nových unijních nařízení o digitálních trzích převezme komise dohled nad velkými platformami, jako je Facebook a Google, řekl Giegold. „Twitter ale zatím není klasifikován jako dominantní digitální platforma, a to i proto, že tržby společnosti jsou stále příliš nízké,“ uvedl Giegold. „Nicméně Twitter má velký vliv na utváření veřejného mínění po celém světě a také v Evropě,“ dodal.

AN
Zdrje a obrázky: reuters; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Německé ministerstvo: Twitter musí být v EU pod dohledem“

  1. […] Německé ministerstvo: Twitter musí být v EU pod dohledem […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..