Profil Elona Muska na sociální síti Twitter

EU pohrozila Twitteru sankcemi kvůli banování účtů novinářů

Evropská unie (EU) pohrozila Twitteru sankcemi kvůli tomu, že sociální síť zabanovala několika novinářům účty. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová označila krok společnosti Elona Muska za znepokojivý. Tvrdě ho kritizuje také Německo, podle něhož není možné svobodu tisku libovolně zapínat a vypínat. Výhrady má i Británie.

Jourová na Twitteru zprávy o „svévolném pozastavení“ účtů novinářů označila za znepokojivé. Připomněla, že dodržování svobody médií vyžadují zákony sedmadvacítky, čehož by si měl být Musk vědom. „Existují červené linie. A brzy sankce,“ napsala také.

„Máme s tím problém,“ vzkázalo společnosti Twitter německé ministerstvo zahraničí a přidalo náhledy zablokovaných profilů některých novinářů. „Níže uvedení novináři nás ode dneška také nemohou sledovat, komentovat a kritizovat,“ doplnila německá diplomacie. Mluvčí německé vlády Christiane Hoffmannová pak poznamenala, že Berlín se vzrůstající obavou sleduje, co se na twitteru děje a klade si otázku, jaké důsledky z toho vyvodit.

Britský ministerský předseda Rishi Sunak dal dnes skrze svého mluvčího najevo, že sociální sítě musí být schopné zajistit rovnováhu mezi ochranou jejich uživatelů a svobodou projevu. Podle chystaného britského zákona bude mít i Twitter zakázané zabanovat uživatele, pokud neporuší pravidla této sociální sítě, připomněl.

Twitter zablokování účtů novinářů, kteří jsou mimo jiné redaktory deníků The New York Times, The Washington Post nebo stanice CNN, zdůvodnil tím, že se dopouštějí takzvaného doxingu, tedy veřejného sdílení soukromých informací. Mají být potrestáni zablokováním na 7 dní.

Musk dal na Twitteru o odblokování hlasovat

Elon Musk dal na své sociální síti o pozastavení účtů, které doxovay jeho polohu v reálném čase hlasovat. Nejprve původní hlasování pro příliš mnoho možností zrušil a anketu zopakoval jen se dvěmi – Nyní a Za 7 dní.

Kolem půl třetí odpoledne středoevropského času se většina uživatelů vyslovila pro odbanování Hned 58,6 %, možnost Za 7 dní zvolilo 41,4 %.

Anketa - Musk dal na Twitteru o odblokování hlasovat

AN
Zdroje a obrázky: agentury; twitter


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „EU pohrozila Twitteru sankcemi kvůli banování účtů novinářů“

  1. […] EU pohrozila Twitteru sankcemi kvůli banování účtů novinářů […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..