Ukrajina skokanem roku mezi výrazy zadávanými do vyhledávání

Ukrajina skokanem roku mezi výrazy zadávanými do vyhledávání

Ukrajina se stala skokanem roku mezi výrazy zadávanými do vyhledávání. Češi byli letos na internetu úplně nejaktivnější 28. února, tedy krátce po vypuknutí války na Ukrajině. Dalšími žhavými tématy, o které se Češi při vyhledávání zajímali, byly volby, Tank Ono či Sberbank . Plyne to z dat internetových firem Google a Seznam.

„Nejvyšší návštěvnost naší domovské stránky byla letos 28. února, kdy bylo, primárně v souvislosti s napadením Ukrajiny, zaznamenáno přes 52 milionů kliknutí na články. Co se týká například úmrtí královny Alžběty II., tak to bylo s 39 miliony prokliky až na 67. místě z pohledu nejsilnějších dnů historie. Co se ale v souvislosti s touto událostí podařilo, byl rekord v největším objemu přenesených dat. Když se lidé dívali na její pohřeb, tak jsme ze Seznamu dodávali do internetu přes 320 Gbit/s,“ uvedla mluvčí Seznamu Aneta Kapucianová.

Do první desítky výrazů s největším nárůstem ve vyhledávání na českém Google se vedle Ukrajiny, voleb nebo Sberbank dostal ještě seriál Devadesátky, ruský prezident Vladimir Putin nebo česká reality show Survivor.

Nejvyhledávanější Čech – Nerudová

Žebříček nejvyhledávanějších Čechů letos ovládla prezidentská kandidátka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Češi její jméno nejvíce vyhledávali právě v souvislosti s jejím zapojením do boje o prezidentské křeslo. Druhé místo obsadila Pirátka a členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu, která se počátkem roku zviditelnila svými kontroverzními výroky. Další vyhledávanou osobností byl úspěšný MMA bojovník Jiří Procházka, který se letos stal prvním českým šampionem UFC.

Letos Češi nejčastěji vzpomínali na zesnulou zpěvačku Hanu Zagorovou, americkou herečku Anne Hecheovou, která zemřela při tragické nehodě, a legendárního číšníka z filmu Vrchní, prchni! herce Josefa Abrháma. Češi spolu se zbytkem světa také oplakávali nejdéle vládnoucí britskou královnu Alžbětu II., jejíž 60 let trvající éra panování se letos završila.

Z událostí roku 2022 Čechy nejvíce zasáhly tragické události na Ukrajině. Zájem vzbudil i jednorázový příspěvek na dítě 5000 korun poskytnutý ministerstvem práce a sociálních věcí, ale také virus opičích neštovic šířící se v polovině roku napříč světem. Svou slávu si užil i internetový vtip o připojení ruského města Kaliningrad pod historickým jménem Královec k České republice.

AN
Zdroje: google; seznam; agentury

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..