Budova Microsoft

Microsoft chce investovat do ChatGPT deset mld. USD

Web Semafor, s odvoláním na obeznámené zdroje, přinesl informaci o tom, že americká softwarová společnost Microsoft údajně jedná o investici deset miliard dolarů (223,6 miliardy Kč) do společnosti OpenAI, jenž vlastní chatovacího robota ChatGPT. Microsoft se k věci zatím odmítá vyjádřit, stejně tak společnost OpenAI na dotazy agentur nereaguje.

Financování se podle zprávy účastní další investiční firmy. OpenAI jednala podle zprávy listu The Wall Street Journal o prodeji svých stávajících akcií. Nabídka by podle obeznámených zdrojů OpenAI ocenila na zhruba 29 miliard dolarů. Společnost spoluzaložili Elon Musk a investor Sam Altman.

OpenAI zpřístupnila systém ChatGPT k bezplatnému veřejnému testování 30. listopadu. Jedná se o nejnovější produkt vývoje umělé inteligence založené na systému GPT, který dokáže generovat textový výstup na úrovni téměř k nerozeznání od lidské tvorby.

Na základě podmínek financování by měl Microsoft, jakmile OpenAI přivede své produkty k ziskovosti, dostávat 75 procent zisků, dokud se mu nevrátí počáteční investice. Poté získá podíl 49 procent ve společnosti, další investorům připadne také podíl 49 procent a mateřská nezisková společnost OpenAI si podrží dvě procenta.

Společnost Microsoft už v roce 2019 investovala do OpenAI jednu miliardu dolarů. Podle webu The Information plánuje zapojit technologii ChatGPT do svého softwaru Microsoft 365 a vyhledávače Bing.

AN
Zdroje a obrázky: semafor; agentury; pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Microsoft chce investovat do ChatGPT deset mld. USD“

  1. […] Microsoft chce investovat do ChatGPT deset mld. USD […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..