Twitter Microsoft loga společností

Twitter dal do aukce kancelářské vybavení. Microsoft propustí tisíce zaměstnanců

Americká společnost miliardáře Elona Muska Twitter dala do internetové aukce stovky předmětů ze svého sanfranciského sídla. Vydražit chce mimo jiné i svítícího modrého ptáčka, kterého má ve svém logu. V nabídce jsou kromě toho též luxusní kávovary, pohovky, židle, stoly, ale i drobnější kancelářské vybavení. Další bigtech společnost Microsoft se zase chystá zrušit 11 tisíc pracovních míst.

Twitter loni v říjnu za 44 miliard dolarů koupil podnikatel Elon Musk. Pod jeho vedením byla z firmy propuštěna již více než polovina z původních 7 500 zaměstnanců. Zrušil také řadu zaměstnaneckých výhod, včetně firmou hrazených obědů.

V nabídce zmiňované internetové Twitter aukce je také téměř dvoumetrový květináč ve tvaru @, za který zájemci nabídli již více než 7000 dolarů (154 tisíc korun). Aukce Twitteru kromě špičkových kávovarů, pohovek, konferenčních stolků, akustických kabin či televizorů nabízí i menší předměty, jako jsou sady zásuvek či klávesnice.

Musk v listopadu na Twitteru přiznal, že služba očekává „masivní pokles příjmů“ v důsledku tlaku aktivistů na inzerenty, aby na tuto platformu neumisťovali reklamu. Také varoval, že firma by mohla zbankrotovat, pokud nezíská potřebné prostředky. Twitter údajně neplatil nájemné v kancelářích po celém světě, včetně centrály v San Francisku, kde jej pronajímatel žaluje za neplacení nájmu.

Nick Dove, zástupce společnosti Heritage Global Partners, která aukci Twitteru spravuje, však časopisu Fortune řekl, že dražba nemá nic společného s hrazením nákladů za koupi firmy. V této souvislosti poznamenal, že „příjmy z prodeje pár počítačů a židlí“, zmíněný výdaj nepokryjí a „kdo si myslí opak, je hlupák“.

Microsoft zruší tisíce pracovních míst

Americký softwarový gigant Microsoft zvažuje, že propustí kolem pěti procent svých zaměstnanců, což představuje zhruba 11 000 pracovních míst. Microsoft přípravami na zrušení tisícovek pracovních míst reaguje na zpomalování růstu světové ekonomiky. Firma v současnosti po celém světě zaměstnává přes 220 000 lidí.

Společnost Microsoft v říjnu oznámila, že její čistý zisk se v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 30. září, meziročně snížil o 14 % na 17,6 miliardy dolarů (zhruba 390 miliard Kč). Tržby meziročně stouply o 11 % na 50,1 miliardy dolarů, jejich růst byl však nejpomalejší za pět let. Výsledky za druhé finanční čtvrtletí zveřejní firma příští týden.

Analytici ze společnosti Guggenheim varovali, že tyto výsledky by mohly být pro investory zklamáním. „Microsoft je sice většinou investorů pokládán za velký stabilní podnik, který dokáže přestát každou bouři, má však slabiny, z nichž by se část v důsledku zpomalení ekonomiky mohla prohloubit,“ uvedli.

Microsoft je známý zejména díky operačnímu systému Windows a herním konzolím Xbox. Windows je nejrozšířenějším operačním systémem pro osobní počítače na světě. V posledních letech se firma zaměřila rovněž na takzvané cloudové služby. V říjnu nicméně varovala před zpomalováním růstu v této oblasti.

Plány na snižování počtu zaměstnanců již v posledních měsících představila řada velkých technologických společností, včetně internetového obchodu Amazon a firmy Meta, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

AN
Zdroje a obrázky: bbc; sky news; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Twitter dal do aukce kancelářské vybavení. Microsoft propustí tisíce zaměstnanců“

  1. […] Twitter dal do aukce kancelářské vybavení. Microsoft propustí tisíce zaměstnanců […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..