Smarthpone - Ilustrační foto

Propad odbytu smartphonů je největší od roku 2013

Propad odbytu smartphonů je největší od roku 2013. Odbyt chytrých telefonů se loni totiž snížil o 11,3 % na 1,21 miliardy kusů. Informovala o tom na svých internetových stránkách výzkumná společnost International Data Corporation (IDC). V samotném čtvrtém čtvrtletí byl propad za jednotlivý kvartál nejprudší v historii tohoto odvětví.

Čtvrté čtvrtletí bývá dobou, kdy se chytré telefony kvůli vánoční sezoně nakupují více. V loňském čtvrtém kvartálu se však odbyt snížil o 18,3 % na 300,3 milionu kusů. „Nikdy jsme nezaznamenali, že by odbyt v předvánočním čtvrtletí byl nižší než v předchozím kvartálu. Oslabená poptávka a vysoké zásoby však způsobily, že prodejcům výrazně klesl odbyt,“ uvedla ředitelka výzkumu v IDC Nabila Popalová.

Americká společnost Apple si ve čtvrtém čtvrtletí udržela pozici jedničky na trhu. Odběratelům dodala 72,3 milionu přístrojů iPhone, což je ale meziročně o 14,9 % méně. Tržní podíl Applu činil 24,1 %.

Odbyt jihokorejské značky Samsung, která se umístila druhá, meziročně klesl o 15,6 % na 58,2 milionu kusů. Třetí v pořadí, čínská společnost Xiaomi, vykázala ve čtvrtletí pokles odbytu o 26,3 %. Byl to nejprudší propad z pěti největších dodavatelů chytrých telefonů, mezi něž patří ještě čínské firmy Oppo a Vivo.

AN
Zdroje a obrázky: idc; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „Propad odbytu smartphonů je největší od roku 2013“

  1. […] Propad odbytu smartphonů je největší od roku 2013 […]

  2. […] Propad odbytu smartphonů je největší od roku 2013 […]

  3. […] Propad odbytu smartphonů je největší od roku 2013 […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..