Apple Google

Apple i Google vykázaly ve čtvrtém čtvrtletí pokles zisku

Americké technologické společnosti Apple i Alphabet (Google) vykázaly ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku pokles zisku. Applu se snížily tržby i zisk. Za poklesem stály zejména slabší tržby z prodeje telefonů iPhone. Alphabetu se sice tržby mírně zvýšily, ovšem zůstaly za očekáváním.

U Applu pokles zisku i tržeb

Čistý zisk Applu klesl o více než 13 % na zhruba 30 miliard dolarů (přibližně 650 miliard Kč). Tržby se snížily o zhruba 5 % na 117 miliard dolarů, vykázaly tak první čtvrtletní pokles za téměř čtyři roky. Tržby z prodeje telefonů iPhone klesly o 8 % na 65,8 miliardy dolarů. Zaostaly tak za očekáváním analytiků, kteří je podle agentury Reuters odhadovali na 68,3 miliardy dolarů. Společnost Apple se ve čtvrtletí potýkala s výrobními problémy, za kterými stály zejména přísné koronavirové restrikce v Číně.

Šéf Applu Tim Cook v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že výpadky ve výrobě přetrvávaly po většinu prosince, ale nyní se již produkce vrátila na požadovanou úroveň. Pokles čtvrtletních tržeb i zisku společnosti Apple byl výraznější, než očekávali analytici.

Googlu poklesly zisky, tržby vzrostly

Výrazně klesl ve 4. čtvrtletí zisk také další americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google. Zisk činil 13,62 miliardy dolarů (296 miliard Kč). Čtvrtletní tržby se sice zvýšily o jedno procento na 76,05 miliardy dolarů, zaostaly však za očekáváním analytiků. Ti je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 76,53 miliardy dolarů.

Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou. Poptávku po reklamě však v poslední době brzdí zpomalování hospodářského růstu. Tržby divize Google z reklamy ve čtvrtletí klesly na 59,04 miliardy dolarů z 61,24 miliardy před rokem.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Apple i Google vykázaly ve čtvrtém čtvrtletí pokles zisku“

  1. […] Apple i Google vykázaly ve čtvrtém čtvrtletí pokles zisku […]

  2. […] Apple i Google vykázaly ve čtvrtém čtvrtletí pokles zisku […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..