Ilustrační obrázek - Twitter klávesnice

EU kritizuje Twitter ohledně boje s dezinformacemi

EU kritizuje Twitter, neboť Muskova sociální síť zcela nedostála závazkům z loni přijatých pravidel boje proti dezinformacím, když předložila Evropské komisi neúplnou zprávu o opatřeních v této oblasti. Dle tiskové zprávy, kterou vydala unijní exekutiva, Twitter údajně jako jediný ze skupiny technologických společností dodal zprávu s nedostatkem dat a informací o svých plánech.

Evropská komise se loni v červnu na takzvaném kodexu o dezinformacích dohodla kromě Twitteru se třemi desítkami dalších společností a platforem jako jsou kupříkladu Facebook, TikTok či Google. Cílem iniciativy je posílení role skupin ověřujících fakta, rázný postup proti falešným účtům a manipulaci s informacemi či odstřižení strůjců cílených dezinformací od reklamních příjmů.

Nyní signatáři kodexu zveřejnili své první zprávy o tom, jak přijaté závazky naplňují. Unijní exekutiva ocenila jejich práci, z pozitivního hodnocení ale vyčlenila Twitter, „jehož zpráva obsahuje málo dat a žádné informace o závazcích ohledně posílení komunity ověřovatelů faktů“.

Eurokomisařka Věra Jourová, která má danou agendu na starosti, uvedla, že od sociální sítě vlastněné miliardářem Elonem Muskem očekává serióznější přístup k závazkům. „Je pro mě zklamání vidět, že zpráva Twitteru zaostává za ostatními,“ cituje Jourovou tisková zpráva.

Musk neobstál v první zkoušce ohledně dezinformací

Web Politico situaci komentoval tak, že Twitter pod Muskovým vedením neobstál v první zkoušce svého postupu proti dezinformacím. Vážné následky platformě za toto selhání nehrozí, neboť kodex není součástí unijního práva. Loni schválený Akt o digitálních službách, který vstoupí v platnost během letošního a příštího roku, ovšem obsahuje podobné požadavky na největší sociální sítě a za jeho porušení hrozí vysoké pokuty.

Twitter podle agentury AP nereagoval na žádost o vyjádření ke zprávě předložené EK, v níž společnost mluví o „skutečných pokrocích“ v boji proti dezinformacím. Platforma po převzetí Muskem zrušila své tiskové oddělení, odešli z ní nebo byli vyhozeni také mnozí pracovníci, jejichž úkolem bylo omezovat šíření škodlivého obsahu a manipulací. Twitter v posledních měsících přestal vymáhat pravidla namířená proti dezinformacím o covidu-19 a vrátil účty řadě hlasatelů konspiračních teorií, včetně exprezidenta Spojených států Donalda Trumpa.

AN
Zdroje a obrázky: eu; politico; agentury; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „EU kritizuje Twitter ohledně boje s dezinformacemi“

  1. […] EU kritizuje Twitter ohledně boje s dezinformacemi […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..