Projekt Google osvěta o dezinformacích - Google - Laptop (Ilustrační foto)

Projekt Google osvěta o dezinformacích se rozšiřuje, testoval se i v ČR

Projekt Google postavený na technice zvané prebunking, který slouží jako osvěta o dezinformacích, se rozšiřuje i do dalších zemí. Americká Bit Tech společnost se rozhodla po slibných výsledcích pilotního programu rozšířit informační kampaň, jejímž cílem je zvyšovat odolnost uživatelů internetu proti dezinformacím a konspiračním teoriím. Metodu v posledních měsících testovala v Česku, Polsku a na Slovensku a nyní ji bude aplikovat v Německu, podobný program chystá také pro Indii.

Projekt je postaven na technice zvané prebunking, neboli preventivním vyvracení nepravdivých a zavádějících informací. Cílem je šířit mezi lidmi povědomí o příbězích a technikách, s nimiž často pracují aktéři šířící dezinformace, a připravit tím publikum na kontakt s manipulativním obsahem. Podle agentury AP mezi výzkumníky a technologickými firmami sílí podpora tohoto přístupu.

Za kampaní testovanou ve střední Evropě stojí společnost Jigsaw, což je oddělení Googlu zkoumající nové společenské fenomény. Ve spolupráci s psychology z univerzit v Cambridgi a Bristolu vytvořila sadu 90 vteřinových klipů, které poukazovaly na metody rozdmýchávání strachu z ukrajinských uprchlíků. Na přelomu léta a podzimu se tyto klipy po dobu jednoho měsíce objevovaly v reklamních slotech na platformě YouTube. „Používání reklamy jako prostředku boje proti dezinformační technice je docela novinka. A výsledky jsou povzbudivé,“ řekla šéfka výzkumu a vývoje v Jigsaw Beth Goldbergová.

Největší test prebunkingu všech dob

Pilotní program namířený na uživatele ve třech evropských zemích byl dosud největším testem takzvaného prebunkingu. Osvětová videa během něj nasbírala 38 milionů zhlédnutí. Výzkumníci dospěli k závěru, že lidé, kteří je viděli, byli úspěšnější v odhalování dezinformačních technik a méně šířili nepravdivá tvrzení. Nejsilnější efekt byl pozorován v Polsku, zatímco na Slovensku měla videa „malý až žádný dopad“.

V Německu nejen na YouTube ale i TikToku a Facebooku

Pokračování kampaně v Německu má kromě platformy YouTube využívat také reklamní prostor na Facebooku a TikToku. Zaměřené bude i na fotografie a videa a na to, jak snadné je prezentovat vizuální materiály jako důkaz něčeho, co se ve skutečnosti nestalo. Příklad tohoto fenoménu přinesly i poslední dny, kdy se po silném zemětřesení v Turecku a Sýrii znovu šířilo video výbuchu v libanonském Bejrútu z roku 2020, vydávané za záběry jaderného výbuchu vyvolaného zemětřesením.

Internet a sociální sítě umožňují velmi rychlé rozšíření takovýchto a jiných manipulací k milionům lidí. Na otázku, jak tento aspekt nových médií tlumit, nemají odborníci jasnou odpověď, „očkování“ uživatelů skrze klipy jako ty, které vytváří Jigsaw, se však jeví jako perspektivní přístup. Má i svá úskalí, oproti tradičnímu ověřování faktů či moderování obsahu na platformách však není tak nákladné a výhodou je i to, že se místo konkrétních tvrzení, která mohou vyvolávat silné emoce, zaměřuje spíše na techniky používané dezinformátory.

„Je to dobrá zpráva v sektoru, který byl víceméně zdrojem špatných zpráv,“ komentoval iniciativu Googlu Alex Mahadevan, který vede projekt na podporu mediální gramotnosti spojený s neziskovým žurnalistickým centrem Poynter Institute. Prebunking označil za poměrně efektivní postup, jímž může Google a jeho osvěta o dezinformacích „oslovit spoustu lidí a zároveň se dotknout široké škály dezinformací“.

AN
Zdroje a obrázky: ap; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Projekt Google osvěta o dezinformacích se rozšiřuje, testoval se i v ČR“

  1. […] Projekt Google osvěta o dezinformacích se rozšiřuje, testoval se i v ČR […]

  2. […] Projekt Google osvěta o dezinformacích se rozšiřuje, testoval se i v ČR […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..