Ericsson - Telekomunikační firma

Ericsson plánuje snížení nákladů, ruší ve Švédsku na 1 400 pracovních míst

Výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson v rámci širšího plánu na globální snížení nákladů hodlá zrušit na 1 400 pracovních míst ve Švédsku. Ericsson pravděpodobně ohlásí v příštích dnech také zrušení několika tisíců pracovních míst v dalších zemích. Uvedla to agentura Reutrers.

Společnost na konci loňského roku po celém světě zaměstnávala kolem 105 500 lidí, z toho zhruba 14 500 právě ve Švédsku. Firma Ericsson již dříve oznámila, že hodlá do konce letošního hodlá pracovat na snížení nákladů o devět miliard švédských korun (téměř 20 miliard Kč). Reaguje tak na zpomalení poptávky na některých trzích, včetně Severní Ameriky. Firma přikročila k rozsáhlému snižování nákladů již v roce 2017, kdy propustila tisíce zaměstnanců a zaměřila svou pozornost na výzkum, aby se vymanila ze ztrát.

Mluvčí Ericssonu v pondělí uvedl, že firma dospěla se švédskými odbory k dohodě o postupu při snižování počtu zaměstnanců. Dodal, že Ericsson chce pracovní místa rušit prostřednictvím programu pro dobrovolné odchody zaměstnanců z podniku.

Ericsson působí rovněž v České republice, v roce 2021 jeho česká pobočka ztrojnásobila obrat na 1,09 miliardy korun a zvýšila čistý zisk o třetinu na 15,3 milionu Kč. Důvodem růstu byla rozsáhlá zakázka pro společnost Cetin ze skupiny PPF Telco.

Propouští Microsoft, IBM, Philips a mnoho dalších

Masivně propouštět se rozhodly v uplynulých týdnech a měsících i další technologické podniky. Důvod uvádějí prakticky vždy stejný, jsou to zhoršené hospodářské vyhlídky. Kupříkladu nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips na konci ledna oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6 000 pracovních míst. Přitom už loni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4 000 lidí.

V lednu zase o masovém propouštění informovaly další technologické společnosti, jako evropská softwarová společnost SAP, která dá výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, či americký technologický gigant International Business Machines (IBM), ten hodlá propustit 3 900 lidí. Microsoft již dříve avizoval, že zruší 11 tisíc pracovních míst, majitel Googlu Alphabet dokonce 12 tisíc. Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Meta, Twitter, HP a další.

AN
Zdroje a obrázky: reuters; fdrive


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..