ČSOB - Logo společnosti

ČSOB postihl kybernetický útok, nefungovaly některé služby

ČSOB dnešního dne postihl kybernetický útok, kvůli kterému několik hodin nefungovaly některé její bankovní služby. Výpadek dopoledne zaznamenalo internetové bankovnictví, bankovní aplikace a nebylo možné platit platební kartou na internetu. Před 13:30 byly služby podle vyjádření banky znovu dostupné. Současně uvedla, že její interní systémy útok nezasáhl a veškeré finance i klientská data jsou v bezpečí.

Dopoledne banka informovala, že nefunguje internetové bankovnictví, aplikace Smart a není možné platit platební kartou na internetu. Současně avizovala možné omezení služeb v pobočkové síti skupiny ČSOB a na České poště. „Aktuálně jsou již všechny služby funkční, v ojedinělých případech se může vyskytnout výpadek,“ uvedla banka dvacet minut po 13:00.

Útočili proruští hackeři

Podle bezpečnostní firmy Check Point stojí za útoky proruská hackerská skupina NoName057(16), která se už dříve snažila ovlivnit české prezidentské volby, když opakovaně útočila na vládní webové stránky, stránky některých prezidentských kandidátů i významné společnosti ve výrobním sektoru.

„Nyní jsme viděli masivní vlnu útoků na ČSOB a také na slovenská ministerstva vnitra a obrany nebo na energetickou společnost Slovenské elektrárne. Skupina se útoky chlubí na svých stránkách, má se jednat o další odvetu za podporu Ukrajiny. Hackeři z této skupiny útočí od začátku války po celém světě a napadají země, které se snaží nějakým způsobem podpořit Ukrajinu,“ uvedl Miloslav Lujka z Check Pointu. „Skupina komunikuje primárně prostřednictvím Telegramu, kde má hlavní ruskojazyčný kanál s více než 20.000 členy, kanál v angličtině a kromě toho nabízí dobrovolníkům účast v projektu DDosia Projects, v rámci kterého se mohou dobrovolníci zapojit do plánovaných útoků. Nejaktivnější z nich dokonce dostávají finanční odměny až 25.000 Kč,“ dodal.

Hackerských útoků v poslední době přibývá. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost v lednu evidoval proti prosinci více než dvojnásobný nárůst takových incidentů, celkem 21. Dva z nich vyhodnotil jako významné, velmi významný nebyl žádný. Počet lednových kybernetických incidentů byl podle úřadu obecně nadprůměrný, téměř dosáhl na maximum z loňského dubna, kdy úřad evidoval 22 těchto útoků.

O ČSOB

ČSOB je stoprocentní dceřinou společností KBC Bank NV, jejíž akcie jsou drženy (přímo nebo nepřímo) společností KBC Group NV. Obě společnosti sídlí v Bruselu v Belgii.

Československá obchodní banka, a. s. (ČSOB), působí jako univerzální banka v České republice. ČSOB byla založena státem v roce 1964 jako banka pro poskytování služeb v oblasti financování zahraničního obchodu a volnoměnových operací s působností na československém trhu. V červnu 1999 byla privatizována – jejím majoritním vlastníkem (od roku 2007 jediným) se stala belgická KBC Bank, která je 100% dceřinou společností mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC Group. V červnu 2000 ČSOB převzala Investiční a poštovní banku (IPB). Do konce roku 2007 působila ČSOB na českém i slovenském trhu; slovenská pobočka ČSOB byla transformována do samostatné právnické osoby k 1. lednu 2008. Od 1. ledna 2013 uspořádala KBC Group své aktivity na klíčových trzích do tří obchodních divizí – Belgie, Česká republika (zahrnuje všechny obchodní aktivity KBC v České republice) a Mezinárodní trhy.

ČSOB poskytuje své služby všem klientským segmentům, tj. fyzickým osobám, malým a středním podnikům, korporátním a institucionálním klientům. V retailovém bankovnictví v ČR působí Banka pod základními obchodními značkami – ČSOB (pobočky) a ČSOB Poštovní spořitelna (pobočky a obchodní místa České pošty).

ČSOB svým zákazníkům nabízí širokou škálu bankovních produktů a služeb, včetně produktů a služeb ostatních společností skupiny ČSOB.

Skupina ČSOB je tvořena bankou a společnostmi, s nimiž je banka propojena. Finanční skupina ČSOB zahrnuje strategické společnosti v ČR ovládané přímo či nepřímo ČSOB, případně KBC, které nabízejí finanční služby, a to Hypoteční banku, ČSOB Pojišťovnu, ČSOB Stavební spořitelnu, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria Finance.

Do produktového portfolia skupiny ČSOB (divize Česká republika) kromě standardních bankovních služeb patří:
  • financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření)
  • pojistné produkty
  • penzijní fondy
  • produkty kolektivního financování a správa aktiv
  • specializované služby (leasing a factoring)
  • služby spojené s obchodováním s akciemi na finančních trzích

Skupina ČSOB staví na pevném a dlouhodobém partnerství s každým klientem, ať už v oblasti osobních a rodinných financí, ve financování malých a středních firem nebo v korporátním financování. Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení.

AN
Zdroje a obrázky: csob; agentury


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..