Smartphone žena (Ilustrační foto)

Odbyt smartphonů letos klesne patrně více než se čekalo

Prognóza výzkumníků společnosti International Data Corporation (IDC) není vůbec povzbudivá, jelikož odbyt smartphonů letos klesne více než původně předpokládali. Celosvětový odbyt chytrých telefonů v letošním roce oproti tomu minulému patrně klesne o 1,1 % na zhruba 1,19 miliardy přístrojů. Původně IDC předpokládala, že se letos globální dodávky smartphonů zvýší o 2,8 %. Zhoršení výhledu odůvodnila IDC především „pokračující slabou poptávkou a přetrvávajícími makroekonomickými problémy“.

„Stoupající náklady a komplikace v podobě nevalné spotřebitelské poptávky nutí výrobce být ohledně roku 2023 opatrní. Přestože nyní konečně přicházejí pozitivní zprávy z Číny ohledně znovuotevírání tamní ekonomiky, přetrvává stále velká nejistota,“ komentovala aktuální vyhlídky analytička IDC Nabila Popalová.

Podle nejnovější zprávy se oživení poptávky očekává až v průběhu příštího roku, kdy by se měly dodávky zvýšit o 5,9 %. „Jsme však i nadále přesvědčeni, že v příštím roce se trh vrátí k růstu,“ doplnila Popalová.

Loňský propad největší od roku 2013

Již v lednu jsme vás informovali na základě dat IDC o loňském propadu odbytu smartphonů jenž byl největší od roku 2013. Odbyt chytrých telefonů se loni totiž snížil o 11,3 % na 1,21 miliardy kusů. Americká společnost Apple si ve čtvrtém čtvrtletí udržela pozici jedničky na trhu. Odběratelům dodala 72,3 milionu přístrojů iPhone, což je ale meziročně o 14,9 % méně. Tržní podíl Applu činil 24,1 %. Odbyt jihokorejské značky Samsung, která se umístila druhá, meziročně klesl o 15,6 % na 58,2 milionu kusů. Třetí v pořadí, čínská společnost Xiaomi, vykázala ve čtvrtletí pokles odbytu o 26,3 %.

AN
Zdroje a obrázky: idc; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Odbyt smartphonů letos klesne patrně více než se čekalo“

  1. […] Odbyt smartphonů letos klesne patrně více než se čekalo […]

  2. […] Odbyt smartphonů letos klesne patrně více než se čekalo […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..