IT - Informační technologie

V Česku by výdaje na IT mohly letos vzrůst o 6 procent

V Česku by výdaje na IT (Informační technologie) mohly letos vzrůst o 6,06 procenta, což by představovalo o 0,3 procentního bodu vyšší růst než v loňském roce. Tahounem budou především služby, kde se očekává zvýšení o 13 %. Vyplývá to z analýzi společnosti Gartner.

Vedle výdajů na IT služby letos podle ní porostou i nákupy softwaru, a to o 9,9 %, naopak služby datových center porostou jen o 0,6 %. Největší nárůst Gartner předpovídá v oblasti nabídky infrastruktury jako služby, a to o více než třetinu, a u prodeje bezpečnostního softwaru v cloudu, kde se předpokládané výdaje zvýší o 51 %.

Propad u PC a tabletů

Propad společnost předpovídá u prodejů PC a tabletů – v segmentu koncových zákazníků o zhruba desetinu a u firem o sedm procent. Důvodem je podle Lukáše Erbena z českého zastoupení Gartneru velké nasycení trhu z covidových let 2020 a 2021 i méně peněz na investice kvůli inflaci. Zotavení v této oblasti firma předpokládá až v letech 2025 nebo 2026.

„Výdaje na IT odolávají recesi i tržním otřesům, protože právě IT jsou často řešením těchto problémů. Nicméně je potřeba dodat, že IT nedokáže dorovnat současnou vysokou inflaci. To znamená, že zákazníci budou mít na informační technologie méně peněz a bude to boj, za co ty peníze vydají,“ uvedl Erben.

V minulém roce byly podle firmy nejvíce růstovými segmenty dodávky systémů do datových center s téměř 28 %, IT služby s 11procentním zvýšením a prodej softwaru s růstem o 9,2 %. Prodej zařízení o pět procent klesl.

AN
Zdroje a obrázky: gartner; agentury; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „V Česku by výdaje na IT mohly letos vzrůst o 6 procent“

  1. […] V Česku by výdaje na IT mohly letos vzrůst o 6 procent […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..