Chatovací robot ChatGPT ohromil schopností psát a zvládat náročné úkoly - Ilustrační foto

Student v Rusku obhájil diplomovou práci napsanou AI

Student v Rusku úspěšně obhájil diplomovou práci, napsanou za jediný den, když jako pomocníka využil chatbota ChatGPT, jenž disponuje umělou inteligencí (AI). ChatGPT je produkt americké společnosti OpenAI. Student o tomto svém počinu informoval na sociálních sítích. Dále uvedl, že někteří vyučující ho dokonce poprosili, aby je zasvětil do používání umělé inteligence.

Alexandr Žadan, student Ruské státní humanitní univerzity (RGGU) v Moskvě, přiznal, jakým způsobem práci vytvořil, ještě dříve, než diplom obdržel. Na Twitteru totiž popsal, že práci napsal s pomocí ChatGPT za 23 hodin. Univerzitní systém na odhalování plagiátů pak stanovil, že práce je z 82 procent originální. Při obhajobě Žadan získal známku dostatečně.

Mnozí uživatelé Twitteru ho ale za způsob vytvoření diplomové práce kritizovali a poukazovali na možné porušení etiky studia. Univerzita posléze diplomovou práci znovu prověřovala a uspořádala ohledně tohoto případu i kulatý stůl, kam pozvala novináře. Nakonec se univerzita rozhodla studentovi diplom udělit.

Rektor Alexandr Bezborodov podle zpravodajského portálu Meduza uvedl, že případ svědčí o nutnosti vylepšit systém odhalující plagiáty a celkově přehodnotit přístup k psaní diplomových prací. Žadan umělou inteligenci využívá pravidelně ve své práci v marketingu. Diplom prý k práci nepotřebuje a závěrečnou diplomovou práci napsanou pomocí umělé inteligence (AI) vnímá jako experiment, řekl serveru Meduza.

AI zefektivní práci a nahradí rutinní úkony

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Shodli se na tom personalisté. Přestože podle nich některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

„Umělá inteligence pomáhá s dílčími úkoly mnoha profesím, například účetním, operátorům call center, pracovníkům zákaznických služeb. V současnosti se začíná hovořit i o právnících, copywriterech, analyticích trhu nebo i nejrůznějších pozicích v žurnalistice,“ řekla marketingová ředitelka Grafton Recruitment Jitka Součková.

„Nástup umělé inteligence ovlivňuje pracovní trh již několik let,“ uvedla marketingová ředitelka agentury Hays Kristýna Králová. „Vývoj se stále posouvá dopředu, a přestože některé pozice v důsledku umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne,“ míní. Umělá inteligence podle ní postupně proniká téměř do všech oborů a profesí, které se díky ní zefektivňují. „Může nahradit některé úkoly a funkce, ale mnohé jsou a zůstanou nadále závislé na lidském faktoru a budou do budoucna kombinovat využití obou možností,“ dodala.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Student v Rusku obhájil diplomovou práci napsanou AI“

  1. […] Student v Rusku obhájil diplomovou práci napsanou AI […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..