Rušení živností a povinné zavádění datových schránek

Rušení živností nepolevuje, k půlce března je jich víc než za předchozí dva roky

Rozsáhlé a nebývalé masivní rušení živností nijak nepolevuje, do půlky března zrušilo v České republice živnost zhruba 146 000 podnikatelů. Počet zrušených živností je tak již nyní větší než za poslední dva roky dohromady – loni skončilo s podnikáním 80 163 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a o rok dříve 47 708. Vyplývá to z informací poradenské společnosti Dun & Bradstreet (D&B), které poskytla České tiskové kanceláři (ČTK). Podle D&B je za rušením živností především povinné zavedení datových schránek i pro OSVČ.

„Masivní rušení živností stále nepolevuje, ale pravděpodobně se již pohybujeme v blízkosti vrcholu nebo mírně za ním,“ uvedla analytička D&B Petra Štěpánová. V současnosti má podle ní živnostenský list 2 044 396 osob, což je o 135 000 méně než na konci roku 2022. Letos nově získalo živnostenský list 19 073 lidí. Podle dřívějšího vyjádření Štěpánové živnostenská oprávnění ruší ve větší míře podnikatelé, kteří reálně nepodnikají. Vzdávají se jich také lidé, kteří používali podnikání na živnostenský list jako způsob přivýdělku a nově budou preferovat jiné formy pracovních smluv.

Rušení živností a povinné zavádění datových schránek

Dun & Bradstreet spojuje rozsáhlé rušení živností s povinným zavedením datových schránek pro OSVČ, se kterým se pojí i povinnost podávat daňové přiznání v elektronické podobě. Datové schránky jsou od letošního roku povinné i pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Celkem se do března podle předpokladů jejich počet zvýší o 2,2 milionu zhruba na 3,9 milionu. Schránky ministerstvo vnitra zřizuje automaticky. Naopak dobrovolné zůstane používání datové schránky pro soukromé fyzické osoby, protože poslanci na poslední chvíli povinnost v zákoně zrušili.

Nejvíc podnikatelů letos zrušilo živnost ve Středočeském kraji, kde jich bylo 17.394. Následuje Praha s 15.585 zrušenými živnostmi a Moravskoslezský kraj s 14.646. Nejméně zrušených živností hlásí Karlovarský kraj, kde jich bylo 4371, následuje Liberecký kraj s 7088.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Rušení živností nepolevuje, k půlce března je jich víc než za předchozí dva roky“

  1. […] Rušení živností nepolevuje, k půlce března je jich víc než za předchozí dva roky […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..