Datové schránky - OSVČ daňové přiznání

OSVČ s datovou schránkou musí podávat daňové přiznání elektronicky

Osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ), kterým stát ze zákona zřídil datovou schránku, musí letos podat daňové přiznání elektronicky, nikoli v listinné formě. Dnes na to na svých internetových stránkách upozornila Finanční správa. Povinnost podávat daňové přiznání elektronicky platila pro vlastníky datových schránek už v minulosti, od letošního roku je ale stát povinně zřídil všem podnikajícím osobám.

Finanční správa upozornila, že podle zákona o elektronických úkonech mají všechny osoby s povinně zřízenou datovou schránkou povinnost podávat daňové přiznání výhradně elektronicky. Pokud podají přiznání v listinné podobě, mohou to finanční úřady posoudit, jako by žádné přiznání podáno nebylo, a následně uložit příslušnou pokutu.

OSVČ přitom daňové přiznání elektronicky nemusí nutné podat pouze prostřednictvím datové schránky. Živnostníci mohou využít i jiné formy elektronického podání, například prostřednictvím portálu Moje daně, do kterého se lze přihlásit datovou schránkou, pomocí bankovní identity nebo občanským průkazem s čipem. I nadále je také možné, aby za živnostníky podal přiznání daňový poradce.

K 19. únoru přijala Finanční správa zhruba 223.000 daňových přiznání, z toho 189.000 od fyzických osob. Elektronicky podaná přiznání tvořila 44 procent všech přiznání fyzických osob a naprostou většinu přiznání právnických osob.

Papírové daňové přiznání je letos nutné podat do 3. dubna, elektronické do 2. května. V případě využití služeb daňového poradce je lhůta pro odevzdání stanovena do 3. července.

Živnost zrušilo v posledních měsících přes 40.000 podnikatelů

V posledních třech měsících živnostenské oprávnění zrušilo přes 40.000 podnikatelů. Důvodem jsou povinně přidělené datové schránky, tvrdí analytička poradenské firmy Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. Toto číslo není podle ní s velkou pravděpodobností konečné. V letech 2020 až 2021 každý měsíc průměrně zrušilo podnikání méně než 4000 živnostníků.

„Od listopadu loňského roku se zásadně zvýšil počet rušených živností a tento trend stále pokračuje. Ke skokovým výkyvům v ekonomice zpravidla dochází při významné změně určitých podmínek, ať už legislativních či ekonomických. Aktuálně tou klíčovou změnou je právě zavedení datových schránek, povinné pro všechny OSVČ,“ uvedla Štěpánová. Předpokládá, že podnikání ukončují ve větší míře starší a neaktivní živnostníci, případně podnikatelé, jejichž hlavní příjem negeneruje podnikání na živnostenský list.

V lednu až září loňského roku zrušilo podle firmy měsíčně průměrně podnikání na 4700 podnikatelů, v říjnu to bylo 8400, v listopadu 11.800 a v prosinci rekordních 17.400. Poslední měsíc v roce bývá z pohledu zrušených živností dlouhodobě nejsilnější, nicméně v roce 2021 v tento měsíc živnost zrušilo 6100 podnikatelů a v roce 2020 to bylo 6320. V lednu 2023 podnikání zrušilo téměř 11.000 živnostníků, toto číslo však ještě není konečné, dodala Štěpánová.

Ve srovnání s lety 2020 až 2021 se loni podle ní také zásadně zvýšil celkový počet zrušených živností. V roce 2020 to bylo 44.600 podnikatelů, o rok později 47.710 a v roce 2022 to bylo 80.160.

Aktuálně je v ČR registrováno více než 2,179 milionu živnostníků, mezi lety 2021 až 2022 se podnikatelská základna však rozrostla jen o 6846 podnikatelů, což je srovnatelný přírůstek jako v období 2020 až 2021. Podle interní metodiky Dun & Bradstreet podnikatelské aktivity vykonává 1,143 milionu OSVČ, což představuje 52 procent z celkového počtu. „Ostatní vydaná živnostenská oprávnění jsou ‚spící‘, což v praxi znamená, že fyzická osoba má vydaný živnostenský list, ale podnikatelské aktivity nevykonává,“ podotkla Štěpánová.

Datové schránky jsou od letošního roku povinné i pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Celkem se do března jejich počet zvýší o 2,2 milionu zhruba na 3,9 milionu. Schránku bude ministerstvo vnitra zřizovat automaticky. Naopak dobrovolné zůstane používání datové schránky pro soukromé fyzické osoby, protože poslanci na poslední chvíli povinnost v zákoně zrušili.

AN
Zdroje a obrázky: financnisprava; agentury; remix cp

Komentáře

3 komentáře: „OSVČ s datovou schránkou musí podávat daňové přiznání elektronicky“

  1. […] OSVČ s datovou schránkou musí podávat daňové přiznání elektronicky […]

  2. […] OSVČ s datovou schránkou musí podávat daňové přiznání elektronicky […]

  3. […] OSVČ s datovou schránkou musí podávat daňové přiznání elektronicky […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..