Chatbot ChatGPT - Chatovací robot společnosti OpenAI

Chatovacího robota ChatGPT zakázala Itálie kvůli osobním údajům

Chatovacího robota ChatGPT zakázala Itálie kvůli nedostatkům ve zpracování osobních údajů. Provozovateli zařízení, americké společnosti OpenAI, navíc od italských úřadů hrozí pokuta až 20 milionů eur (470 milionů korun) nebo 4 % z globálního obratu. Úřady též kritizují, že robot nijak neprověřuje věk uživatelů. Provozovatel se může odvolat k soudu.

Podle italského úřadu na ochranu osobních údajů není jasné, za jakých právních podmínek robot sbírá a shromažďuje osobní údaje svých uživatelů, kteří ani nejsou o těchto podmínkách informováni. Ačkoliv provozovatel uvádí, že robota mohou používat lidé, kterým je nejméně třináct let, zařízení podle úřadu věk nikterak nekontroluje.

Úřad rozhodl, že až do ukončení řízení zakazuje robotovi ChatGPT používat osobní údaje italských uživatelů. Společnost OpenAI má dvacet dnů na to, aby zavedla opatření, která reagují na výtky italského úřadu. Pokud se tak nestane, hrozí provozovateli zmíněná vysoká pokuta.

Italský úřad poukázal na to, že ChatGPT je nejvíce používaným chatovacím robotem na světě a že 20. března unikly informace o jeho uživatelích. Evropská policejní organizace Europol zároveň tento týden varovala, že by zločinci mohli využít ChatGPT a další chatovací roboty k podvodům a dalším kriminálním aktivitám.

AN
Zdroje a obrázky: gpdp; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..