Ecommerce - e-shopy - internetové obchody (Ilustrační obrázek)

E-shopy zaznamenaly v prvním čtvrtletí pokles obratu o 13 procent

Tuzemské e-shopy zaznamenaly v prvním čtvrtletí letošního roku meziroční pokles obratu o 13 %. Důvodem je ekonomická nejistota zákazníků a přetrvávající vysoká inflace. Plyne to z dat internetového srovnávače Heureka.cz.

Průměrná hodnota objednávky na začátku roku stagnovala na úrovni 1 380 Kč. Hned úvod nového roku zaznamenal trh podle ředitele Heureky Tomáše Bravermana snížení poptávky, kdy leden před poklesem nezachránily ani povánoční výprodeje. Na trhu se však objevily známky oživení v únoru, po oznámení poklesu cen energií. Zvýšený zájem zákazníků o on-line nákupy se projevil i v březnu, kdy Heureka hlásí vyšší poptávku hlavně po nábytku, kosmetice a drogerii.

„Stále to však nejsou čísla, na která jsme zvyklí z předchozích let. Nejistota a inflace nutí lidi k většímu porovnávání cen a většina z nich nakupuje hlavně nezbytnosti. „Důvěra trhu v on-line obchodování je ale stále silná. Mít vlastní e-shop je dnes nutností pro každého výrobce i prodejce a jejich kvalita se stále zvyšuje,“ dodal Braverman.

Rostly sedací soupravy či pohovky

Překvapivým skokanem byly v prvním čtvrtletí sedací soupravy s nárůstem o 210 %, což potvrzuje trend posledních let, že on-line se už nenakupuje jen elektronika. Do desítky produktů s největším růstem se dostaly ještě pohovky se zvýšením poptávky o 164 % nebo evergreen letošní zimy odvlhčovače vzduchu se 104 %. Poraženým jsou běžky s poklesem o 72 %, jejichž prodeji loňská delší zima přála více.

„Při pohledu do budoucna očekáváme, že duben bude přelomovým obdobím a že se lidé vrátí k on-line nakupování. Většina z nich již bude mít zimní sezonu za sebou, což jim uvolní ruce a usnadní rozhodování o on-line nákupech. To potvrzuje náš výhled z minulého čtvrtletí, zůstáváme optimističtí a očekáváme, že se trh v květnu vrátí k normálu. I přes současný pokles má e-commerce velký prostor k růstu,“ dodal Braverman.

Loni obrat internetových obchodů podle Asociace pro elektronickou komerci poprvé meziročně klesl, a to z 223 miliard Kč v roce 2021 na 197 miliard korun.

AN
Zdroje a obrázky: heureka; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

4 komentáře: „E-shopy zaznamenaly v prvním čtvrtletí pokles obratu o 13 procent“

  1. […] E-shopy zaznamenaly v prvním čtvrtletí pokles obratu o 13 procent […]

  2. […] E-shopy zaznamenaly v prvním čtvrtletí pokles obratu o 13 procent […]

  3. […] E-shopy zaznamenaly v prvním čtvrtletí pokles obratu o 13 procent […]

  4. […] E-shopy zaznamenaly v prvním čtvrtletí pokles obratu o 13 procent […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..