Žena Mobil (Ilustrační foto)

Analýza Deloitte: Elektronická peněženka podpoří HDP a sníží administrativu

Evropské elektronická peněženka občanům a firmám sníží administrativní zátěž, což se projeví ve zvýšení produktivity. V České republice by se celkově zavedení elektronické peněženky mohlo projevit růstem hrubého domácího produktu (HDP) až o 3,7 %. Uvádí to analýza poradenské společnosti Deloitte.

Podle nařízení Evropské komise musí členské státy v příštím roce umožnit lidem i firmám používat digitální identitu pro národní i přeshraniční přístup ke službám státu i firem. Evropská elektronická peněženka by měla nahradit standardní doklady, jako jsou občanský a řidičský průkaz. Měla by umožnit elektronické podepisování smluv, zajistit přístup k úřadům a umožnit i on-line platby. V Česku by měla mít podobu aplikace eDokladovka, kterou vyvíjí Digitální a informační agentura (DIA).

Navýšení produktivity a zlepšení ekonomiky

„Budeme-li vycházet z toho, že každý občan ČR stráví jeden pracovní den v roce vyřizováním nutných záležitostí na úřadech nebo v bance a že je nucen využít pro tyto účely dovolenou, pak tím, že místo toho využije evropskou peněženku digitální identity a vyřídí si vše potřebné on-line, dojde k navýšení produktivity a zlepšení národní ekonomiky s přesahem i do HDP,“ uvedl vedoucí Fintech týmu Deloitte Ivo Apetauer.

„Díky digitální identitě a celkovému zjednodušení byrokratických procesů by pozitivní dopad na české HDP mohl být přibližně 3,7 procenta,“ dodal. Firmám se podle něj sníží administrativní zátěž díky převedení služeb do on-line prostředí. U bank odhaduje Apetauer snížení provozních nákladů až o miliardu korun. Zároveň lze očekávat rozšíření investic do inovativních řešení pro elektronickou peněženku.

Evropská komise předpokládá, že do roku 2030 by mohlo elektronickou peněženku využívat na 80 procent občanů Evropské unie. Pokud by se to stalo, podle analýzy Deloitte by to pro občany EU znamenalo roční úsporu 855 tisíc hodin času. Evropské firmy by ročně ušetřily až 11 miliard eur (258 miliard korun).

Elektronická peněženka - národní aplikace eDokladovka
Elektronická peněženka – národní aplikace eDokladovka

eDokladovka

eDokladovka je mobilní aplikace, kterou by si uživatel mohl instalovat do svého mobilního telefonu nebo jiného mobilního zařízení. Do aplikace eDokladovka by bylo možné nahrávat jednotlivé identifikační doklady, které občanům vydává stát. V první fázi je uvažováno o občanském průkazu, v budoucnu bude možné do eDokladovky importovat další doklady, které jsou vydávány/personalizovány STC nebo jinými subjekty.

Aplikace eDokladovka by mohla nabídnout dále i elektronickou autentizaci občana ke sdíleným službám státu, obdobně, jako je to možné činit již dnes prostřednictvím elektronického občanského průkazu. Autentizační prostředek je tedy ekvivalentem autentizační funkce kontaktního elektronického čipu eOP. Bylo by tedy možné přihlásit se pomocí eDokladovky k Portálu občana, přičemž úroveň autentizace bude vždy odpovídat nejvyšší úrovni zabezpečení jednotlivých dokladů uložených v eDokladovce. V závislosti na použitém mobilním zařízení je možné implementovat bezpečné úložiště s nejvyšší úrovní zabezpečení v souladu s Nařízením eIDAS, tj. úroveň vysoká. Tímto by se eDokladovka stala efektivním klíčem k Portálu občana a doplnila by mozaiku eGoverment projektů v ČR.

AN
Zdroje a obrázky: deloitte; stc; pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Analýza Deloitte: Elektronická peněženka podpoří HDP a sníží administrativu“

  1. […] Analýza Deloitte: Elektronická peněženka podpoří HDP a sníží administrativu […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..