Mobilní aplikace eDokladovka - doklady v mobilu

eDokladovka – Všechny důležité doklady v mobilu

V České republice již mozná brzy bude možné díky aplikaci eDokladovka mít všechny důležité dokumenty v mobilu. Ať už jde o občanský průkaz, řidičský průkaz, průkaz pro osoby se zdravotním postižením a další. V budoucnu by to mohl být třeba kupříkladu i rodný list či průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny. Odpadne tím tak nutnost brát si sebou plastové karty či doklady v jiné fyzické podobě. Vše závisí ovšem předně na legislativě, a ta se chystá.

„Směřujeme to tak, aby se to do konce příštího roku stihlo. Počítáme se čtvrtým čtvrtletím roku 2023,“ sdělila Anna Urbanová z tiskového oddělení sekce Úřadu vlády pro digitalizaci. Občané by tak mohli klasické občanské průkazy nechat uložené doma a používat výhradně jejich elektronizovanou podobu, avšak zcela dobrovolně. „Plastové kartičky nezaniknou. Není to tak, že bychom všechny nutili mít chytrý mobil. Jen dáváme alternativu lidem, kteří jsou například zvyklí telefonem běžně platit,“ popsal Ondřej Profant (Piráti), poradce vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) při ministerstvu pro místní rozvoj.

Co je eDokladovka?

Mobilní doklady jsou na vzestupu a stávají se běžnou praxí při identifikaci občanů a ověřování jejich způsobilosti. Státní tiskárna cenin, což je státní podnik, nabízí řešení odpovídající současným trendům v oblasti digitalizace identifikačních dokladů. eDokladovka je mobilní aplikace, kterou by si uživatel mohl instalovat do svého mobilního telefonu nebo jiného mobilního zařízení. Do aplikace eDokladovka by bylo možné nahrávat jednotlivé identifikační doklady, které občanům vydává stát, a mít je tak pohodlně v mobilu:

  • občanský průkaz (eOP)
  • řidičský průkaz (ŘP)
  • cestovní pas (ePAS)
  • profesní průkaz způsobilosti řidiče (PPZŘ)
  • karty digitálního tachografu (DT)
  • průkaz pro osoby se zdravotním postižením (OZP)
  • povolení k pobytu pro příslušníky cizích zemí (ePKP)

V budoucnu bude možné do eDokladovky importovat i další doklady, které jsou vydávány/personalizovány jinými subjekty než STC. Může se jednat kupříkladu o:

  • osvědčení o registraci vozidla
  • rodný list
  • zbrojní průkaz
  • průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny etc.
  • Jak by eDatovka fungovala?

Digitální doklady do eDokladovky by bylo možné kdykoliv přidávat a také odstraňovat. Je nutné zdůraznit, že eDokladovka nebude nahrazovat fyzické doklady v podobě plastových karet, či jiných formátů a materiálů. Digitální doklady uložené v eDokladovce by byly digitálními dvojčaty těchto fyzických osobních dokladů. Doklady uložené v eDokladovce bude možné kontrolovat (číst) pomocí jedné kontrolní aplikace určené pro kontrolní orgány zařízeními, kterými jsou kontrolující osoby vybaveny.

Kontrolní aplikace komunikuje s aplikací eDokladovka pomocí rozhraní Bluetooth a bezpečným způsobem kontroluje integritu a pravost údajů/dokladu. Ověření dokladu bude fungovat i v offline režimu mobilního zařízení. Uživatel, občan si může ověřit, jaká data poskytuje ke kontrole. Doklad přečtený z aplikace eDokladovka se kontrolnímu orgánu zobrazí v kontrolní aplikaci, která dále umožňuje například další on-line lustraci dokladu v registrech.

Cestovní pas ale patrně nenahradí

Podle poradce vicepremiéra pro digitalizaci Profanta bude v následných fázích možné mít skrze aplikaci eDokladovka další doklady v mobilu, jako kupříkladu potvrzení o nejvyšším dosaženém vzdělání, potvrzení o bezdlužnosti nebo trestní bezúhonnosti. Cestovní pas ale zatím patrně úplně nenahradí. „U pasu by se to míjelo účinkem, protože tam primárně jde o přeshraniční styk, kde musíte mít zaručenou podobu,“ uvedl s odkazem na nutnost biometrických údajů.

Česko by mohlo být mezi prvními v EU

Česko by se mělo zařadit mezi první země Evropské unie, které taková řešení zavedou. Kabinet nyní pouze čeká na unijní rozhodnutí, ale technické řešení připravené má. Pak dojde k rozšíření i mezi další státy. „V okamžiku spuštění nebude aplikace kompatibilní na celém území EU. Avšak v souvislosti s nařízením eIDAS, které tuto věc řeší na evropské úrovni, vzniká evropská digitální peněženka, která má být implementována v členských zemích v roce 2025. Naše eDokladovka by na to měla být připravená,“ říká Anna Urbanová z tiskového oddělení sekce Úřadu vlády pro digitalizaci.

„Chceme tentokrát nebýt v Evropě ti poslední. Příští rok se dokončí nařízení EU, projde europarlamentem a za tři roky bude v plné účinnosti. Ale my nechceme čekat další roky,“ řekl Profant. Aplikace bude splňovat vysoké bezpečnostní nároky a počítá s ochranou proti hackerským útokům. Podobně jako aplikace Tečka bude přístup umožněn jen po zadání kódu, takže dostat se k dokladům bude pro případné padělatele mnohem složitější.

Bezpečnostní rizika nejsou velká

„Bezpečnostní rizika nejsou příliš velká, a doklady budou možná dokonce ještě lépe zabezpečené. Bude tam možnost nahlášení ztráty a deaktivace. I kdyby občan ztratil mobil, tak bude mít své doklady zabezpečené otiskem prstu nebo kódem úplně stejně, jako má platební kartu v telefonu,“ podotkl poradce vicepremiéra pro digitalizaci.

Hlavní výhody řešení eDokladovka:

  • bezesporu uživatelská přívětivost celého řešení
  • s aplikací eDokladovka budou vaše osobní doklady uloženy ve vašem mobilu
  • máte přístup k dokladům z jedné mobilní aplikace
  • významně se eliminuje možnost ztráty fyzických dokladů, které můžete mít uloženy v bezpečí domova, zatímco cestujete do práce nebo za zábavou
  • ztratíte-li mobilní zařízení, zase si v novém nainstalujete aplikaci eDokladovka a aktivujete si jednotlivé doklady
  • v neposlední řadě se sníží i počet zneužití osobních dokladů, díky přihlašování se k těmto dokladům za pomoci PIN nebo biometrických údajů
  • používání mobilních dokladů má dopad do úsporu času na úřadech, které se nebudou muset zabývat agendou ztráty osobních dokladů a zároveň budou moci využívat předepisování formulářů automatickým vyčtením dat z mobilního dokladu

eDokladovka jako možný efektivní klíč k Portálu občana

Aplikace eDokladovka by mohla nabídnout dále i elektronickou autentizaci občana ke sdíleným službám státu, obdobně, jako je to možné činit již dnes prostřednictvím elektronického občanského průkazu. Autentizační prostředek je tedy ekvivalentem autentizační funkce kontaktního elektronického čipu eOP. Bylo by tedy možné přihlásit se pomocí eDokladovky k Portálu občana, přičemž úroveň autentizace bude vždy odpovídat nejvyšší úrovni zabezpečení jednotlivých dokladů uložených v eDokladovce.

V závislosti na použitém mobilním zařízení je možné implementovat bezpečné úložiště s nejvyšší úrovní zabezpečení v souladu s Nařízením eIDAS, tj. úroveň vysoká. Tímto by se eDokladovka stala efektivním klíčem k Portálu občana a doplnila by mozaiku eGoverment projektů v ČR.

Dostupnost pro Android i iOS

Aplikace by byla dostupná prakticky pro všechny současné telefony (Android i iOS). Primárně se jedná o mobilní aplikaci, ale může být vyvinuta i pro standardní PC platformu. Bezpečnost uložení dat a způsob výměny dat mezi aplikací držitele a ověřovatele je postavena na celosvětově uznávané, interoperabilní normě ISO 18013/5. Aplikace má aktivní ochranu proti reverznímu inženýrství a počítá i s ochranou uživatelů proti hackerským útokům.

  • aplikace bude dostupná prakticky pro všechny současné telefony (Android i iOS)
  • výměna dat proběhne nejprve načtením QR a následně pomocí bluetooth přenosu
  • ověření dokladu bude fungovat i v offline režimu
  • uživatel si může ověřit, jaká data poskytuje ke kontrole
  • bezpečnost uložení dat a způsob výměny dat mezi aplikací držitele a ověřovatele je postavena na celosvětově uznávané, interoperabilní normě ISO 18013/5
  • aplikace má aktivní ochranu proti reverznímu inženýrství a počítá i s ochranou uživatelů proti hackerským útokům

Státní tiskárna cenin je připravena prototyp aplikace eDokladovka, kdy bude možné mít nejrůznější doklady uložené v mobilu, finalizovat a podílet se na jejím zavedení do praxe. Jakmile bude schválena stále chybějící zákonná legislativa pro využívání digitálních dokladů v ČR, je zcela reálné její spuštění do jednoho roku od zadání.

AN
Zdroje a obrázky: stc


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..